Cum vă pregătiți pentru endoscopie digestivă superioară

Endoscopia este o explorare directă (la vedere) a primei părți a tubului digestiv: esofagul, stomacul, pilorul, duodenul I și II. Pentru a fi vizualizate, se introduce prin cavitatea bucală endoscopul, un aparat flexibil sub forma unui furtun subțire din fibră optică care este dotat cu lumină și o cameră video minusculă.

Endoscopia este o procedură de diagnostic, dar și terapeutică, necesară când apar probleme ale esofagului, stomacului şi duodenului “Procedura conferă posibilitatea de a fi realizate multiple procedee terapeutice precum biopsii, extragere de polipi, extirpare de tumori mici, electrocoagulare, injectare de vase sângerânde și dilatații de stenoze esofagiene”, explică specialiștii Spitalului Monza.

 

Indicații

Pacientul trebuie să nu mai mănânce cu cel puțin 6 ore înaintea explorării. Orice pacient care va efectua o investigație endoscopică trebuie să aibă un consult medical general și o indicație pentru această explorare semnată de medicul curant. Deoarece unii pacienți suportă cu dificultate o asemenea investigație, uneori este necesară utilizarea, numia cu aprobarea pacientului, a unor substanțe analgo-sedative sau hipnotice.

 

Complicații

Endoscopia digestivă superioară este o investigație cu un înalt coeficient de siguranță pentru pacient, așa cum a fost statuat în toate tratatele și ghidurile medicale din lumea modernă. Cu toate acestea, este o investigație invazivă și există posibilitatea apariției unor complicații precum disfuncții respiratorii, stări lipotimice, aspirație pulmonară, pneumonie sau infectare a unor proteze cardiace. Foarte rar se pot produce perforații digestive, sângerări și hematoame. Riscurile endoscopiei se manifestă mai ales la vârstnici, bolnavii de plămâni, pacienții cardiaci și cei instabilii hemodinamic. Din aceste motive, pacientul trebuie să fie informat și de riscurile ce decurg în urma acestei investigații, în așa fel încât orice explorare va fi efectuată doar cu consimțământul semnat al pacientului. De asemenea, pacientul își asumă, la rândul lui, riscurile gravității bolii lui, precum și a altor suferințe cronice.

 

Gastroenterology Center

Această procedură se efectuează în cadrul Gastroenterology Center, un centru de diagnostic și tratament care se adresează pacienților cu patologii digestive cronice, acute și oncologice. Gastroenterology Center tratează cele mai grave afecțiuni din această arie, dispunând de o echipă multidisciplinară, formată din medici specializați în gastroenterologie, endoscopie digestivă, anestezie, medicină internă, oncologie, chirurgie generală, imagistică medicală și anatomopatoogie, și de cea mai modernă dotare tehnologică disponibilă pe piață. Toate acestea urmăresc oferirea celei mai bune soluții de terapeutice pentru pacienții cu afecțiuni digestive.

Coordonatorul Gastroenterology Center este conf. dr. Lucian Negreanu (foto), medic specialist gastroenterologie și endoscopie digestivă din 2010 și medic primar medicină internă din 2011, cu numeroase stagii de pregătire și specializare în țări precum Danemarca, Germania și Franța. Misiunea Spitalului Monza, împreună cu Gastroenterology Center, este crearea unui centru de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și intervențională, având la dispoziție atât o infrastructură ultramodernă, într-un bloc operator de endoscopie, cât și competențele necesare. Cu experiență în metodele de cromoendoscopie clasică și digitală (NBI, Lucera și FICE), precum și în endoscomicroscopia confocală, noul centru utilizează cea mai nouă linie de endoscopie Fujifilm care permite inclusiv biopsii ”virtuale”.

Sursa: https://www.spitalulmonza.ro/