Cuplurile împart și bacteriile, nu doar casa

Se spune des că persoanele căsătorile încep să semene în timp, însă noi studii sugerează că și bacteriile de pe pielea lor se ”înrudesc”. Studiul, care a analizat 20 de cupluri, a descoperit similarități în microbiomul pielii partenerilor care locuiau în aceeași casă.

Aceste similarități erau atât de puternice încât un algoritm de calculator a putut identifica partenerii în 86% dintre cazuri bazându-se numai pe tipul bacteriilor de pe piele.

Microbiomul se referă la miliardele de bacterii și alți microbi care trăiesc în și pe corpul uman. Pielea este acoperită de o varietate de microbi- cei mai mulți fiind fie inofensivi, fie benefici. Oameni de știință abia acum încep să înțeleagă cum este afectată sănătatea de microbiomul pielii, potrivit lui Josh Neufeld, profesor de biologie la Universitatea Waterloo din Canada.

”Comunitatea microbiană” nu interacționează cu sistemul imun și s-ar putea să aibă un impact mult mai mare asupra sănătății decât se credea. Deci, susțin cercetătorii, este important să înțelegem factorii care afectează formarea microbiomului oricărei persoane.

Noile descoperiri arată, însă, cât de importantă este casa. Deși studiul s-a axat pe cupluri, se pare că, de fapt, cheia era contactul cu aceleași suprafețe din casă, nu neapărat contactul dintre cei doi parteneri. Cuplurile prezentau similarități microbiene mai ales la nivelul picioarelor, ceea ce este explicabil. ”Facem duș și mergem prin baie în picioarele goale, împrăștiind microbii”, a explicat Josh Neufeld. Tot el a atras atenția că diversitatea în microbiomul unei persoane, fie că este în intestine sau la nivelul pielii, este sănătoasă. Bacteriile bune țin lucrurile rele sub control. O lipsă a diversității în comunitatea microbiană a intestinului a fost asociată cu un risc crescut de afecțiuni legate de metabolism și funcții imune- inclusiv obezitate, diabet tip 1 și astm.

Din păcate, nu au fost efectuate prea multe studii asupra microbiomului pielii, susține dr. Adam Friedman, specialist dermatolog. Dar sunt dovezi că lipsa diversității în microbii pielii poate contribui la apariția eczemelor, acneei și rozaceei.

Informația că partenerii ”împart” și bacteriile nu este surprinzătoare, spune Friedman. Dar acest studiu subliniază importanța mediului extern asupra comunității microbiene a pielii. Specialistul a mai subliniat că diversitatea este un lucru bun. ”De obicei, vorbim despre bacterii ca despre un lucru rău. Dar atunci când totul este în echilibru, nu există rău sau bun. Abia atunci când lipsește diversitatea și această armonie dispare avem o problemă”, mai spune dermatologul.

Pentru noul studiu, cercetătorii din Canada au analizat probe colectate din 17 zone diferite ale corpului. În general, cuplurile prezentau similarități în bacteriile pielii- suficient pentru a putea fi identificați ca parteneri. ”Nu e ca și cum ai semăna cu partenerul. Semeni cu tine”, a explicat Friedman. Iar multe lucruri depind de zona pielii. Bacteriile de pe picioarele partenerilor prezentau cele mai multe similarități; bacteriile de pe partea interioară a coapselor nu aveau nimic în comun.

În schimb, la bacteriile din această zonă a pielii, femeile semănau cu alte femei. Potrivit cercetătorilor, acest rezultat este, probabil, o reflecție a microbilor vaginali.

Sexul biologic este un factor important în formarea bacteriilor pielii. Femeile par a avea o diversitate microbiană mai mare decât bărbații- ceea ce se poate datora, în parte, diferențelor de aciditate a pielii. ”Corpul nostru și chimicalele pe care acesta le secretă pot decide care bacterii supraviețuiesc și se înmulțesc”, a explicat Neufeld.

Mulți alți factori înclină balanța microbilor pielii. Sunt factori care nu pot fi schimbați (vârsta, genetica) și factori pe care îi putem controla (expunerea la soare, anumite săpunuri sau produse cosmetice pe care le folosim pe piele).

Nu este foarte clar dacă prezența microbilor partenerului pe pielea dumneavoastră are vreo relevanță pentru sănătate. Însă este foarte clar că nu trebuie să vă fie teamă de împărțitul microbilor acasă. Dacă sunteți în aeroport, logic, nu mergeți desculț. Dar acasă puteți face acest lucru fără probleme.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=205628&ecd=mnl_wom_072817