De ce s-a umplut Facebook-ul de medicamente?

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale  (ANMDM)  a lansat cea de-a treia campanie anuală de social  media pentru  promovarea conștientizării  importanței  raportării  reacțiilor  adverse  suspectate  la medicamente.

De vreo două zile, pe toate rețelele de socializare vedem numai medicamente în fața ochilor. Nu, nu este o campanie agresivă a vreunui producător de medicamente, ci una care chiar vine în sprijinul pacienților copiii (surprinzător, dar da).

Stiati ca medicamentele pot afecta copiii în moduri diferite? De aceea este foarte important să aveți mare grijă cu medicamentele pe care le luați dumneavoastră (substanțele active ale medicamentelor se pot transmite prin laptele matern la copii) sau pe care le administrați celor mici, mai ales să urmăriți reacțiile adverse ale acestora. Poate o durere de cap sau o senzație de greață care vă deranjează câteva ore vi se pare prea puțin, ori poate starea de agitație a copilului vi se pare normală, dar toate acestea ar putea fi reacții adverse ale medicamentelor și ar trebui raportate.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale  (ANMDM)  a lansat cea de-a treia campanie anuală de social  media pentru  promovarea conștientizării  importanței  raportării  reacțiilor  adverse  suspectate  la medicamente. Până pe 23 noiembrie, veți vedea zilnic pe Facebook și alte rețele sociale mesaje care atrag atenția asupra importanței creşterii numărului de  raportări de reacții adverse suspectate la sugari și copii, precum și în timpul sarcinii și al alăptării.

Posibilele reacții adverse

Pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o „oarecare stare de rău”, iar raportarea acestora  poate veni în sprijinul autorităților de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în  condiții de siguranță  a medicamentelor aflate pe piață și luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive. Concret, dacă mai multe persoane raportează reacții adverse ale unui medicament, autoritățile pot verifica dacă acel medicament este periculos sau chiar poate lua măsuri mai drastice.

„Oricine  poate  contribui  la îmbunătățirea  siguranței  medicamentelor prin raportarea oricărei reacții adverse suspectate cu ajutorul internetului, ușor și rapid, la adresa: https://www.anm.ro/medicamente- de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.