Demența: măsuri care previn instalarea bolii

Deși demența nu este o parte normală a îmbătrânirii, boala apare la foarte multe persoane.

Din păcate, odată instalată, demența duce la probleme de memorie, de gândire, etc. Din fericire, puteți lua măsuri din timp pentru a preveni sau întârzia instalarea bolii. Iată care sunt factorii de risc și ce puteți face.

Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demență – aproximativ 85% dintre persoanele cu vârsta de peste 85 de ani arată semne de boală. Genele pe care le moșteniți de la părinți joacă un rol important, pe măsură ce îmbătrâniți, dar și dieta, activitatea fizică, viața socială și alte boli.

Bolile cardiovasculare

Pot provoca infarct miocardic sau accident vascular- cerebral, care predispun la demență. Bolile cardiovasculare sunt cauzate, de obicei, de acumulări de plăci ateromatoase în arterele din jurul inimii (ateroscleroză). Acestea pot încetini fluxul sanguin către creier, ceea ce afectează gândirea și memoria. Alte lucruri care pot duce la boli cardiovasculare- fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și nivelul crescut de colesterol- sunt și factori de risc pentru demență.

Diabetul

Medicii nu au depistat cu exactitate de ce persoanele cu diabet sunt mult mai afectate de demență. Dar știu că diabetul afectează vasele de sânge, ceea ce poate conduce la demență vasculară (din cauza încetinirii sau blocării fluxului de sânge către creier). Demența vasculară ar putea fi încetinită dacă țineți diabetul sub control cu medicamente, activitate fizică și o dietă sănătoasă.

Colesterolul

Nivlul crescut al colesterolului, mai ales la cei de vârstă medie, este asociat cu obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul. Toate acestea cresc riscul de demență, dar nu este foarte clar dacă doar colesterolul în sine este un factor. Unele studii arată că nivelul crescut de colesterol la vîrsta de mijloc ar putea fi un factor de risc pentru apariția bolii Alzheimer mai târziu, dar legătura nu este foarte clară.

Hipertensiunea arterială

Chiar dacă nu aveți altă probleme de sănătate, hipertensiunea arterială vă predispune la apariția demenței vasculare și bolii Alzheimer. Acest lucru se întâmplă, cel mai probabil, din cauza faptului că hipertensiunea arterială deteriorează vasele de sânge de la nivelul creierului și poate conduce și la alte afecțiuni cauzatoare de demență, precum accidental vascular- cerebral. Controlul tensiunii arteriale cu ajutorul dietei și al activității fizice- și medicamente la nevoie- ar putea încetini sau preveni apariția acestor probleme.

Depresia

Dacă ați suferit vreodată de această afecțiune comună, s-ar putea să fiți mai predispus la apariția demenței, deși nu se cunoaște legătura exactă. S-ar putea să fie doar un simptom timpuriu sau un semnal altor cause ale demenței, precum boala Parkinson sau boala Huntington. Discutați cu medicul dacă vă simțiți ”indispus” mai mult de două săptămâni- terapia și medicamentele vă pot ajuta în caz de despresie.

Traumatism cranian

Un astfel de eveniment ușor nu reprezintă un factor de risc pentru apariția demenței la bătrânețe. Dar lovituri severe repetate ar putea mări de două până la patru ori acest risc. Mergeți la medic dacă, după ce v-ați lovit la cap, ați leșinat, aveți privirea încețoșată, vă simțiți amețit, confuz, cu stare de greață sau deveniți prea sensibil la lumină.

Obezitatea

Greutatea excesivă poate crește riscul de boli cardiovasculare și diabet, ambele associate cu demența. Verificați-vă (la medic sau online) indicele de masă corporală. Dacă suferiți de supraponderalitate sau obezitate, medicul vă poate ajuta în stabilirea unei diete și a unui stil de viață care să vă ajute să scăpați de kilogramele în plus.

Moștenirea genetică

Acest aspect pare să conteze mai mult în anumite tipuri de demență decât în altele. Dar demența nu se moștenește întotdeauna genetic. Faptul că aveți gena ”defectă” nu înseamnă neapărat că veți face boala. Dacă vreți să faceți un test genetic pentru boala Alzheimer- cereți medicului detalii (avantaje și dezavantaje) și unde puteți cere consiliere.

Accidentul vascular – cerebral

Cel mai des întâlnit tip de AVC blochează fluzul sanguine către arii din creier. Ulterior, vasele de sânge deteriorate pot duce la dificultăți de gândire, vorbire, memorie sau atenție (demență vasculară). Factorii de risc ai AVC – precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și fumatul- sunt aceiași ca și în cazul demenței. Dacă aveți primele semne ale AVC – fața nu este simetrică, uneori gura este căzută într-o parte, simțiți slăbiciune la nivelul brațelor și aveți dificultăți în a vorbi- sunați imediat la 112.

Calitatea slabă a somnului

Multor persoane li se întâmplă să doarmă prost într-o noapte sau să se trezească des. Dar dacă aceste lucruri se întâmplă des- vă treziți des sau nu dormiți suficient- s-ar putea să fiți predispus la aparișia demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Stabiliți și respectați un orar de somn, evitați alcoolul, cofeina și evitați folosirea gadgeturilor (tablete, laptopuri, telefoane, jocuri) seara.

Fumatul

Este dăunător pentru vasele de sânge și vine la pachet cu un risc crescut de AVC, care poate duce la demență vasculară- implicit probleme de gândire și de memorie. Discutați cu medicul să vă includă într-un program special sau să vă ajute să renunțați la tutun.

Demența cu corpi Lewy

În această formă de demență, proteine numite corpi Lewy se acumulează și deteriorează celulele nervoase. Demența cu corpi Lewy poate duce la probleme de memorie și de mișcare. Persoana afectată poate avea halucinații. Deși nu eixstă un tratament, medicul vă poate trata simptomele.

Ce ajută: dieta

Dietele care sunt bune pentru sănătatea cardiovasculară sunt bune și pentru sănătatea creierului. O dietă bună conține cereale integrale, fructe, legume, ulei, nuci, ulei de măsline și alte grăsimi sănătoase precum avocado (cu moderație). Mențineți consumul de carne roșie la minimum.

Ce ajută: activitatea fizică

Persoanele care sunt active fizic au mai multe șanse să rămâne sănătoase mental și să nu se confrunte cu riscul de apariție a bolii Alzhaimer sau a altor forme de demență. Dacă prezentați semne timpurii de boală, activitatea fizică vă poate ajuta să gândiți mai clar și să vă aduceți aminte mai multe lucruri. Nu trebuie să mergeți la extreme. Ar fi bine să faceți plimbări mai lungi, să mergeți la dans, să faceți treabă prin grădină sau activități similare timp de 30 de minute sau mai mult în aproape fiecare zi a săptămânii.