Depistarea la timp a glaucomului previne orbirea

Glaucomul, a doua cauză de orbire la nivel mondial, reprezintă un grup de afecțiuni care afectează fibrele nervului optic. În România, aproximativ 140.000 de persoane sunt afectate de glaucom. Din păcate, statisticile arată că în jur de 50% dintre persoanele afectate nu știu că au glaucom.

Vestea bună este că, depistat la timp, glaucomul poate fi ținut sub control, astfel încât să nu se ajungă la orbire. În grupele de risc intră persoanele cu rude de sânge diagnosticate cu glaucom, persoanele cu vârsta de peste 40 de ani care au presiune intraoculară crescută, cei care suferă de diabet, hipertensiune sau hipotensiune arterială, dureri de cap de tip migrenos, miopie avansată, boli de inimă sau tiroidă ori cele cu sindromul Raynaud (tulburare caracterizată printr-o sensibilitate exagerată a vaselor de sânge mici care irigă extremitățile la variațiile de temperatură, în special la frig).

Fie că sunteți sau nu într-una din aceste grupe de risc, sunt câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja ochi.

  • Examinarea completă a ochilor pentru a depista din timp glaucomul și a începe tratamentul, dacă este necesar.
  • Vorbiți cu cei din familie despre problemele pe care le au cu ochii
  • Mențineți o greutate sănătoasă, controlați-vă tensiunea arterială și fiți activi fizic
  • Renunțați la fumat

Persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani trebuie să meargă la un consult oftalmologic complet cel puțin o dată pe an.