Diabetul și tensiunea arterială în sarcină

O femeie care, în timpul sarcinii, dezvoltă diabet și tensiune arterială, are un risc mult mai mare de boli cardiovasculare în viitor decât o gravidă care se confruntă doar cu una dintre aceste afecțiuni.

Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii din Montreal au analizat datele a 64.000 de cupluri. Prezența diabetului sau a tensiunii arteriale în timpul sarcinii crește riscul unei femei de a face diabet de 15 ori. În cazul gravidelor cu ambele afecțiuni, riscul crește de 37 de ori. La fel,gravidele cu o singură afecțiune au un risc dublu de a dezvolta tensiune arterială, iar la cele cu ambele afecțiuni riscul crește de șase ori. Aceste rezultate permit medicilor să identifice mamele cu risc și să le consilieze în schimbarea stilului de viață, astfel încât să poată reduce aceste riscuri.

Cercetătorii au mai descoperit că și soții gravidelor cu diabet sau tensiune arterială au un risc crescut pentru aceste boli. Acest aspect este important de știut deoarece partenerii se pot încuraja reciproc să își schimbe stilul de viață.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_169843.html