Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2

Deși ambele tipuri de diabet sunt caracterizate de o glicemie crescută, cauzele și manifestările sunt diferite. Din păcate, nu este întotdeauna clar ce tip de diabet ne afectează. De exemplu, mulți cred că bolnavii cu diabet de tip 2 sunt supraponderali și nu au nevoie de injecții cu insulină, în timp ce pacienții cu diabet tip 1sunt slabi.

Aceste percepții nu sunt întotdeauna adevărate. Aproximativ 20% dintre persoanele cu diabet tip 2 au o greutate normală la momentul diagnosticării și multe ajung să fie dependente de insulină. În același timp, persoanele cu diabet de tip 1 pot fi supraponderale. Deoarece ambele tipuri de diabet pot fi atât de variate și imprevizibile, este adesea dificil de depistat ce tip de diabet are o persoană.

Nu este corect să presupunem că o persoană supraponderală cu o glicemie crescută are, automat, diabet de tip 2, deoarece cauza acestei afecțiuni ar putea fi, de fapt, atribuită diabetului de tip 1. În unele cazuri, când este neclar tipul de diabet, echipa de îngrijire poate efectua teste de specialitate, în urma cărora să fie recomandat și tratamentul corespunzător.

Diferențe de bază

Specialiștii atrag atenția că aceste diferențe sunt bazate pe generalizări, iar excepțiile sunt destul de des întâlnite. De exemplu, nu este neapărat corectă afirmația că diabetul de tip 1 este diagnosticat în copilărie: multe cazuri sunt depistate la adulți.

 

Diabetul de tip 1

 • este diagnosticat adesea în copilărie
 • nu este asociat cu greutatea corporală excesivă
 • este asociat, adesea, cu niveluri crescute de cetone la diagnosticare
 • se tratează cu ajutorul injecțiilor sau al pompelor de insulină
 • nu poate fi ținut sub control fără insulină

Diabetul de tip 2

 • este diagnosticat, de obicei, după vârsta de 30 de ani
 • este asociat, adesea, cu greutate corporală excesivă
 • este asociat, adesea, cu niveluri crescute ale colesterolului și/sau tensiunii arteriale la diagnosticare
 • este tratat, în primă fază, fără medicație sau cu pastile
 • uneori este posibil să se renunțe la medicație

 

Evoluția bolii

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă celulele din pancreas care produc insulină. Nimeni nu știe de ce se petrece acest lucru sau cum să îl oprească. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet de tip 1 continuă să atace aceste celule până când pancreasul nu mai poate produce insulină. Astfel, bolnavii trebui să-și injecteze în permanență insulină pentru a compensa moartea celulelor beta. Toate persoanele cu diabet de tip 1 sunt insulino- dependente.

Diabetul de tip 2 este diferit, sistemul imunitar al persoanelor bolnave nu atacă celulele beta. În schimb, diabetul de tip 2 este caracterizat de pierderea capacității organismului de a mai răspunde la insulină- moment în care apare sindromul de rezistență la insulină.  Organismul compensează prin producerea a mai multă insulină, dar niciodată nu este suficientă. Cu timpul, procesul de producere de insulină în exces poate distruge celulele beta, diminuând producția de insulină. Bolnavii de diabet tip 2 ar putea avea nevoie de injecții cu insulină din 2 motive:

 • Sensibilitate scăzută la insulină – cu cât este mai mare greutatea corporală, cu atât suntem mai puțin sensibili la insulină, ceea ce înseamnă că aceasta nu mai reduce nivelul glicemiei suficient. Persoanele cu sensibilitate scăzută trebuie să-și injecteze adesea insulină pentru a evita hiperglicemia.
 • Eșecul celulelor beta pancreatice: Dacă dezvoltați sindromul de rezistență, aveți nevoie de mai multă insulină pentru a menține stabil nivelul glicemiei. Producerea unei cantități mai mari de insulină înseamnă mai multă muncă pentru pancreas. Cu timpul, celulele beta pot fi deteriorate de efortul constant și nu mai produc insulină. Poate fi aceeași situație cu cea a unui bolnav cu diabet de tip , la care organismul este incapabil să producă întrega cantitate de insulină necesară pentru a ține glicemia sub control. În această situație, aveți nevoie de injecții cu insulină.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/difference-between-type1-and-type2-diabetes.html