Diferența între intoleranța alimentară și alergia alimentară

Reacțiile fizice la anumite alimente sunt destul de des întâlnite, dar cele mai multe sunt cauzate de intoleranța alimentară, nu de alergia alimentară.

Intoleranța alimentară poate avea semne și simptome similare alergiei alimentare, astfel încât oamenii le confundă adesea. O alergie alimentară provoacă o reacție a sistemului imun care afectează numeroase organe, fiind însoțită de o gamă largă de simptome. În unele cazuri, o reacție alergică la mâncare poate fi severă sau chiar amenințătoare de viață. În contrast, simptomele intoleranței alimentare sunt mai puțin grave, adesea limitate la probleme digestive.

Dacă aveți intoleranță alimentară, puteți mânca, în cantități mici, alimentele care vă deranjează fără nicio problemă. De asemenea, ați putea preveni reacțiile adverse. De exemplu, dacă aveți intoleranță la lactate, puteți bea lapte fără lactoză sau puteți lua anumite medicamente care să ajute digestia.

 

Cauzele intoleranței alimentare

∙ absența unei enzime necesare digerării complete a alimentelor (intoleranța la lactate este un asemenea exemplu)

∙ sindromul de colon iritabil- această afecțiune cronică poate provoca diaree, constipație și crampe

∙ sensibilitate la aditivii din alimente- de exemplu, sulfiții folosiți pentru menținerea fructelor uscate, produselor la conserve și a vinului pot provoca declanșarea unui atac de astm

∙ stresul sau factori psihologici- uneori, doar gândul la un anumit aliment vă provoacă greață, iar motivul nu este pe deplin înțeles

boala celiacă – are anumite aspecte asemănătoare alergiei alimentare, deoarece implică sistemul imun. Totuși, simptomele sunt în general gastrointestinale, iar persoanele cu această boală nu au risc de șoc anafilactic. Afecțiunea, care este una cronică digestive, poate fi declanșată de consumul de gluten- proteină care se găsește în grâu și alte grâne.

Dacă aveți o reacție după mâncarea unui anumit aliment, trebuie să mergeți la medic pentru a depista dacă este vorba despre intoleranță sau alergie. Dacă aveți o alergie alimentară, riscați reacții severe ce vă pot amenința viața (anafilaxie)- chiar dacă simtpomele au fost moderate. Este indicat să învățați să recunoașteți reacțiile alergice severe și ce este de făcut când au loc. S-ar putea să trebuiască să aveți în permanență asupra dumneavoastră o injecție cu epinefrină (cunoscută și ca adrenalină) pentru situații de urgență.

Dacă aveți intoleranță alimentară, medicul vă poate arăta cum să ajutați digestia anumitor alimente sau cum să tratați afecțiunile de bază care cauzează intoleranța.