Din ce cauză apar palpitațiile și cum scăpăm de ele

Palpitațiile cardiace sunt des întâlnite și adesea durează doar câteva secunde. Se pot manifesta fie prin bătaie foarte tare a inimii sau puls accelerat, fie printr-o senzație de  ”fluturare” în piept ori ca și cum inima ar fi stat o secundă. Deși în general este nevoie de îngrijire medicală, sunt câteva lucruri pe care le puteți face acasă pentru a opri palpitațiile.

Acestea pot fi cauzate de stilul de viață și, uneori, de anumite afecțiuni medicale precum: probleme cu tiroida, aritmii, fibrilație atrială sau insuficiență cardiacă (în cazuri mai rare).

Ce puteți face

Următoarele metode pot reduce palpitațiile:

  • Tehnici de relaxare, precum yoga sau meditații. Stresul poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății unei persoane. Poate induce palpitațiile sau le poate înrăutăți. Vă pot ajuta: respiratul profund, efectuarea de exerciții fizice, plimbarea în aer liber, pauze scurte de la muncă sau de la școală, etc.
  • Reduceți sau eliminați aportul de stimulente precum: produse din tutun, droguri, anumite medicamente pentru răceală și tuse, băuturi cafeinizate (cafea, ceai sau anumite sucuri), supresori ai apetitului, marijuana, anumite medicamente pentru sănătatea mentală sau pentru tensiunea arterială. Unele cauze ale palpitațiilor sunt tratabile, iar aria terapeutică este destul de largă.
  • Stimularea nevului vag prin: respirație profundă și lentă, tuse, amplasarea unui prosop ud sau rece pe față timp de câteva secunde, gargară și exersarea reflexului de vomă, stropirea feței cu apă rece ori chiar dușuri reci. Înainte de a practica aceste metode, discutați cu medicul.
  • Mențineți balanța electrolitică prin consumul de alimente bogate în potasiu. Electroliții sunt molecule aflate în tot corpul care ajută la transferului semnalului electric, ce joacă un rol esențial în reglarea ritmului cardiac. Puteți îmbunătăți numărul electroliților consumând alimente bogate în sodiu, potasiu, calciu și magneziu. O dietă normală reprezintă, de obicei, o sursă suficientă de sodiu. Următoarele alimente au un conținut ridicat de potasiu: cartofi, banana, avocado și spanac. Produsele lactate și legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu. Magneziul se găsește și el atât în aceste alimente, cât și în nuci și pește. Poate fi tentant să obțineți acești nutrienți din suplimente alimentare, însă ar trebui să consultați un medic înainte.
  • Hidratați-vă. Când organismul este deshidratat, inima trebuie să muncească mai mult pentru a face sângele să circule, ceea ce poate duce la palpitații. Beți suficientă apă în timpul zilei. Cantitatea recomandată variază în funcție de vârstă, sex și sarcină. O persoană ar trebui să bea un pahar plin cu apă când urina este închisă la culoare, ritmul cardiac crește, îi este sete și are senzație de gură uscată, se confruntă cu dureri de cap, se simte amețită, pielea este uscată și deshidratată.
  • Evitați consumul excesiv de alcool – este un sedativ și nu crește, în mod normal, ritmul cardiac. În timp ce consumul moderat de alcool nu reprezintă o problemă, unele studii au arătat că până și un pahar de alcool băut zilnic poate crește riscul de fibrilație atrială. Palpitațiile sunt doar un simptom al acestei afecțiuni.
  • Efectuați exerciții cu regularitate. O simplă plimbare ajută la întărirea inimii și reducerea palpitațiilor. Exercițiile pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și pot restaura ritmul natural al inimii. De asemenea, ajută la reducerea stresului și anxietății. Exercițiile cardiovasculare ajută la întărirea inimii, ceea ce poate preveni sau reduce palpitațiile. Activitățile fizică cu cele mai multe beneficii sunt plimbarea, jogging-ul, alergarea, mersul cu bicicleta și înotul. Totuși, activitatea fizică poate declanșa și palpitații la anumite persoane, de aceea este important să identificați și să evitați exercițiile fizice cu probleme. Consultați medicul înainte de a vă face un program zilnic de exerciții.

Când trebuie să mergeți la medic

  • Dacă palpitațiile durează mai mult de câteva secunde. Un medic poate determina dacă vreo afecțiune medicală (boală cardiovasculară, probleme cu tiroida, anxietate, insuficiență cardiacă sau affecțiune valvulară) stă la baza palpitațiilor. Alte cauze ale palpitațiilor pot fi: exercițiile fizice, stresul, deshidratarea, anumite medicamente, administrarea de droguri ilegale, sarcina, cafeina, tutunul sau consumul excesiv de alcool. Anumite medicamente prescrise de medic pot cauza palpitații.
  • De asemenea, o persoană care a suferit un atac de cord este mult mai predispusă la apariția palpitațiilor. Tratamentul depinde de cauză. Medicul poate recomanda intervenție chirurgicală, tratament, pacemaker sau schimbarea medicației care cauzează palpitații.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321541.php