Donații de sânge pentru pacienții din spitale

Bucureștenii pot dona sânge, în perioada 31 august- 2 septembrie, între orele 09.00 și 13.00, pentru pacienții internați în spitale. În cadrul celei de-a șaptea ediții a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, derulată de Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, recoltarea de sânge este realizată la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință.

La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obțin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieți omenești. Persoanele care dorsc sădoneze sânge pot merge în intervalul menționat la Sun Plaza, având asupra lor cartea de identitate și după ce au consumat micul dejun (un sandwich cu carne slabă, legume și fructe consistente). Este important să nu fumați înainte și după donare, timp de o oră.

Condiții minime pentru donare:

  • vârsta între 18 și 60 de ani
  • greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
  • să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
  • pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie să treacă minimum 5 zile de la ultima zi a menstruației).

Mai multe informații despre condițiile de donare găsiți pe www.pentruviata.com.

Înainte de donare, fiecare persoană va completa un formular și apoi va beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.), în urma căruia medicii vor decide dacă este aptă pentru donare. În ediția precedentă a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, din mai 2018, 234 persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 78,75 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 437 de pacienți internați în spitalele din Capitală. În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (nu se oferă bonuri de masă și adeverințe).