Donează o șansă la viață: înscriere online în registrul donatorilor de celule stem

Românii interesați să salveze viața semenilor lor se pot înscrie acum și online în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor , care se serbează în fiecare an în luna septembrie, a fost lansată campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”. Plicurile cu kit-ul de recoltare și formularul de consimțământ vor fi trimise prin poștă, astfel încât cei care nu au posibilitatea sau timpul să se deplaseze, dar doresc să se înscrie în Registru, să o poată face.

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă (www.registru-celule-stem.ro). Anul acesta, aproximativ 7.000 de persoane s-au înscris în registru, iar în prezent, 43 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un transplant de celule stem hematopoietice.

”Jumătate dintre transplanturile de celule stem hematopoietice efectuate la Institutul Clinic Fundeni sunt cu donatori neînrudiți. Avem nevoie de acești donatori pentru a oferi o șansă unor pacienți. Din numărul celor înscriși în registru, doar 1% ajung să doneze efectiv celule stem hematopoietice. Trebuie să avem un număr foarte mare de donatori pentru a-i găsi pe cei compatibili cu bolnavii, deoarece această varietate genetică a noastră este foarte fină și sunt șanse mici de a găsi pe cineva în afara familiei. Donatorul primește un tratament  de 4-5 zile, cu un medicament biologic care stimulează celulele să plece din măduva osoasă hematogenă, unde se află în mod obișnuit, în sângele periferic și vor fi recoltate printr-o procedură similară dializei. La finalul procedurii, care durează 3-4 ore, avem o pungă cu concentrat de celule stem”, a explicat conf. dr. Alina Tănase, șef secție Transplant Medular Adulți, Institutul Clinic Fundeni.

”Pentru mulți bolnavi, există speranțe de vindecare prin transplant. Obiectivul nostru este de a ajunge la 100.000 de voluntari înscriși, crescând astfel la 75% șansele celor care au nevoie de un donator compatibil”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al RNDVCSH.

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. ”Avansul științei a permis identificarea tratamentelor cu celule stem și prelevarea lor din sângele periferic, precum și identificarea compatibilităților între persoane care nu sunt neapărat rude. Este un salt extraordinar în îmbunătățirea șanselor la viață pentru pacienți cu afecțiuni grave”, a atras atenția Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori.

Mai multe informații găsiți pe www.registru-celule-stem.ro, www.rndvcsh.ro și pe www.wmdd.org.