Donorium – aplicație pentru donarea de sânge

Aplicația Donorium poate poate fi downloadată pe orice smartphone și poate crea un flux constant de donatori de sânge.

La o donare se recoltează 450 mililitri de sânge, iar nevoia de sânge este de 500.000 de unități anual. Și acestea în timp ce la fiecare 2 secunde o persoană are nevoie de sânge.  Totuși, 17% din cei care nu donează susțin că „nu s-au gândit niciodată la asta”,  iar 15% susțin că sunt prea ocupați.  Cei care donează spun că fac acest lucru pentru simplul fapt că vor să ajute.

În sprijinul donatorilor, al centrelor de transfuzii și, mai ales, al celor care au nevoie de sânge vine aplicația Donorium, un proiect social realizat de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge. Inițiatorii proiectului își propun ca, până în anul 2025, să dubleze numărul de donatori și, de asemenea, să schimbe percepția socială asupra donării de sânge. S-au alăturat proiectului și centrele de transfuzie din Arad, București, Constanța și Ploiești, iar în următoarele luni, alte 10 centre din țară vor face parte din rețea.

Aplicația pentru smartphone Donorium  transformă  utilizatorii în donatori fidelizați și are următoarele funcționalități: motivarea donatorilor prin gameficare, interconectarea în tip real a nevoilor centrelor de transfuzie cu disponibilitățile donatorilor, deschiderea canalelor de comunicații rapide între centrele de trasnsfuzie și doantori, asigurarea unui flux constant de donatori la centrul de transfuzii prin programarea lor, direcționarea utilizatorilor aplicației prin GPS către cel mai apropiat centru de transfuzie și  promovarea în mod activ a donării de sânge. Un alt obiectiv al acestui proiect social este și înființarea unor puncte fixe de recoltare în încă 4 spitale din București.

Concret, în momentul în care un centru de transfuzii are o criză de sânge, poate să transmită alerte clare, cu toate informațiile necesare, iar cei care doresc să se implice pot fie să se programeze pentru donarea de sânge, fie să anunțe alerta către alte persoane care ar putea dona.

„Deja s-a constituit un grup de lucru la nivelul Institutului Național de Hematologie Transfuzională și vom începe să lucrăm la revizuirea legislației, pentru că este nevoie de reorganizarea sistemului de transfuzie. În ceea ce privește criteriile de eligibiliate, și eu îmi doresc să fie revizuite pentru că ele au fost făcute în 2007. Între timp  s-au mai schimbat lucrurile  și este important să ne aliniem și noi la standardele europene. Eu, însă, am identificat puține criterii de eligibilitate care ar trebui să nu mai existe acolo. Aceste criterii sunt importante pentru că ele protejează pe de o parte donatarul și, pe de altă parte, primitorul. Este foarte important ca trierea donatorilor să fie făcută de așa manieră încât donatorul care merge la recoltare chiar să fie un donator sănătos”, a atras atenția Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Bogdan Guță