Dr. Ștefan Busnatu: Implicațiile cardiovasculare ale infecției cu COVID-19

Dr. Ștefan Busnatu

Dr. Ștefan Busnatu: Vârstnicii cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari sunt mai susceptibili de a dezvolta simptome mai severe.

Pandemia coronavirus a pus țările în izolare, iar misiunea personalului medical, nu a fost niciodată mai importantă Dacă aveți peste 65 de ani, sau aveți condiții de sănătate subiacente, ar trebui să vă luați și mai multe măsuri de precauție și să rămâneți cât mai mult acasă.

Simptome

”Simptomele obișnuite sunt tuse, febră, dificultăți de respirație, pierderea mirosului, dar în unele cazuri durerea toracică poate fi prima care apare la un pacient cu istoric cardiovascular. Din datele preliminare, unele din China și altele din Italia, se poate afirma că, într-adevăr, COVID-19 poate provoaca leziuni ale mușchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienții cu COVID-19 cu boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie și 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control și Prevenire a Bolilor. Aceasta pentru că pacienții cu afecțiuni cardiace subiacente sunt mai predispuși să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecțiilor cu COVID-19. 1 O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca și celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamație sau o infecție a mușchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morții a fost o aritmie fatală și nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observație care a fost făcută de specialiști și se încearcă o mai buna înțelegere a acestui fenomen”, explică șef lucrări Ștefan Busnatu, medic cardiolog, UMF “Carol Davila”.

Tratament pentru afecțiunea cardiovasculară

Dacă sunteți o persoană cu boli de inimă și sunteți pe tratament medicamentos, este foarte important să continuați să luați medicamentele. Dacă nu luați medicamente, riscați alte lucruri mai complicate. O serie de grupuri de experți care au revizuit informațiile științifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculațiile conform cărora medicamente utilizate în bolile cardiovasculare, precum inhibitorii enzimei de conversie și blocanții receptorilor de angiotensină, cresc riscul de infecții severe cu Covid-19. ”Oprirea medicamentelor poate fi periculoasă și vă poate înrăutăți starea, de aceea este foarte important să continuați să le luați conform prescripțiilor, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel”, avertizează cardiologul.

Tratamentul pentru un caz confirmat

Cel mai important e să spuneți tot adevărul medicului cu privire la istoricul dumneavoastră. Dacă aveți factori de risc subiacenți, aceștia trebuie să fie comunicați la locul de testare și cardiologului, sau medicului dumneavoastră de asistență primară. ”Tratamentul disponibil în prezent este ceea ce numim tratament de susținere. Veți fi tratat pentru afecțiunile medicale pe care le aveți și vi se vor administra fluide intravenos, oxigenoterapie și altele tratamente ce vă vor ajuta să vă vindecați de COVID-19”, explică dr. Ștefan Busnatu.

Cum prevenim infectarea?

Până la dezvoltarea unui vaccin, prevenirea răspândirii este cel mai bun lucru pe care îl putem face fiecare dintre noi. În primul rând, trebuie să reducem la maximum factorii controlabili si, în același timp, să acționăm ca și cum am avea virusul acum și nu vrem să-l dăm altora. ”Dacă situația v-o permite, stați cât mai mult posibil în casă și evitați contactul cu alte persoane. Spălați-vă frecvent și corect pe mâini, evitați să vă atingeți fața, dacă ieșiți purtați mască chirurgicală, asigurați-vă că atingeți cât mai puține suprafețe din afara locuinței și din nou, spălați-vă pe mâini”, sunt recomandările cardiologului.