Drumul medicamentelor: din laborator pe raftul farmaciei

Ne place sau nu, medicamentele fac parte din viața noastră. Apelăm la ele de fiecare dată cu speranța că vor rezolva sau ameliora problema de sănătate pe care o avem la un moment dat. V-ați întrebat însă ce drum parcurge o simplă tabletă, ce teste trebuie să treacă și de câte aprobări are nevoie până când ajunge să fie expusă pe raftul farmaciei?

Ei bine, sunt necesari 10 ani!  Totul începe într-un laborator, acolo unde cercetătorii  încearcă să dezvolte un medicament nou care să vindece afecțiunea de care suferiți. Testele din laborator vor determina dacă acest medicament va funcționa sau nu.

Urmează faza a doua – studiul clinic, atunci când noul medicament este testat pe oameni verificându-se dacă face ceea ce se așteaptă de la el. Și, foarte important, tot acum se verifică dacă el este sigur!

Apoi, pentru ca  medicamentul să devină disponibil pentru toți pacienții din Europa, compania care îl produce are nevoie de „unda verde” de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a-l comercializa. Astfel, toate informațiile obținute în timpul testelor de laborator și al studiilor clinice merg către EMA. Aici, specialiști din țările membre ale UE verifică dovezile și informațiile adunate. Dacă beneficiile noului medicament sunt mai multe decât riscurile, EMA recomandă Direcției Generale de Sănătate din cadrul Comisiei Europene că medicamenul poate fi comercializat în UE precum și în Islanda, Norvegia și Lichtenstein.

Chiar și atunci când medicamentul este pe piață, el este  monitorizat permanent de EMA. Acum, tratamentul  în care aveți încredere este disponibil oriunde v-ați afla, în Europa.

Bogdan Guță

Sursa: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2018/08/news_detail_003005.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1