E-DETECT TB, primul program de screening activ al tuberculozei

Aproximativ 20.000 de persoane vor fi examinate pentru depistarea tuberculozei în cadrul primei campanii de depistare activă a bolii realizată prin intermediul unei caravane mobile.

Campania de screening activ – E-DETECT TB- urmează să investigheze persoane din categoriile de risc: deținuți, persoane fără adăpost, Rroma, utilizatori de droguri, populații foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală. Tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică în România, unde se înregistrează cea mai mare incidență a bolii dintre toate țările Uniunii Europene.

Cei trei pași pentru testare:

  • completarea unui chestionar medical și înregistrarea datelor medicale și socio-demografice.
  • efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic; în paralel se va face o altă interpretare de către un medic din partea partenerului din Olanda – KNCV Tuberculosis Foundation.
  • pentru suspecții de TB urmează recoltarea sputei pentru efectuarea investigației bacteriologice. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) și rezistența la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB.

Pacienții depistați cu TB vor intra ulterior într-un program de tratament complet și de monitorizare, conform recomandărilor naționale referitoare la controlul TB.

La nivel european proiectul se derulează în mai multe țări, precum: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, Suedia. Olanda are în prezent un numar de 7 caravane.  În România, anul 2019 ar putea aduce măcar 3 caravane. Valoarea totală a proiectului în România este de 970.449 euro și este co-finanțat de Ministerul Sănătății.

Programul a fost lansat de Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta’’, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din România (PNPSCT) și Societatea Română de Pneumologie.

Aida Pruiu