Endometrioză versus crampe menstruale: mergeți la medic

Endometrioza reprezintă creșterea țestutului care, în mod normal, ”căptușește” uterul (endometru) în zone din afara cavității uterine.

Poate apărea pe ovare, la suprafața uterului, pe intestine sau oe alte organe. În perioada menstruală, când nivelul de hormone se modifică, țesutul poate crește și se poate rupe, provocând dureri și eventual, leziuni.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al enodmetriozei este durerea care apare anterior, în timpul sau după menstruație. Durerea poate apărea și în timpul actului sexual, când urinați sau în timpul mișcărilor intestinale. Unele femei au dureri severe, dizabilitante chiar, care se pot manifesta și la nivelul zonei lombare sau al pelvisului. Alte femei resimt simptome ușoare sau nu au nicio problemă.

Endometrioză sau dureri menstruale?

Multe femei raportază dureri medii la menstruație, însă, în cazurile în care acestea devin severe și interferează cu activitatea zilnică și durează mai mult de două zile, trebuie să mergeți la medic.

Endometrioza la adolescente

Endometrioza se poate manifesta încă de la primul ciclu menstrual. Trebuie să consultați un medic dacă adolescenta are dureri menstruale suficient de severe încât să nu își poată realiza activitățile zilnice.

Infertilitatea

Poate fi primul semn de endometrioză la multe femei. Între 30% și 40% dintre femeile cu enodmetrioză au probleme de fertilitate. Cauza nu este foarte bine înțeleasă, însă deteriorarea tractului reproductiv poate juca un rol. Există și factori hormonali care pot fi implicați. Din fericire, tratamentele împotriva infertilității sunt eficiente în cazul multor femei.

Endometrioză sau fibroză uterină?

Durerile menstruale severe pot fi cauzate de alte afecțiuni, incusiv tumori fibroide – excrescențe necanceroase ale țesutului musculat uterin. Acestea pot cauza sângerări menstruale și cranpe mai puternice decât normal.  Ambele afecțiuni pot provoca dureri și în alte perioade ale lunii.

Cauza

Motivul apariției endometriozei nu este foarte clar. Factorii ereditari par să joace un rol- zonele de celule endometriale în afara uterului pot fi prezente încă de la naștere/ de asemenea, este posibil ca aceste celule endometriale să ”călătorească” spre alte zone în timpul ciclului mentrual, al intervențiilor chirurgicale sau prin fluxul sanguin. În apariția bolii pot fi implicați și factori imunologici, precum un defect al sistemului autoimun care ar putea provoca imposibilitatea de eliminare a celulelor endometriale poziționate greșit.

Factori de risc

Endometrioza are factori de risc variați, însă apare cel mai des la femeile din următoarele categorii:

 • vârsta între 30 și 40 de ani
 • nu au născut niciodată
 • au menstruație mai lungă de 7 zile
 • prima menstruație a fost înainte de vârsta de 12 ani
 • au cicluri menstruale scurte (sub 28 de zile)
 • au istoric familial de boală (mamă sau soră bolnavă).

Monitorizarea simptomelor

Notarea momentelor în care apare durerea, intensitatea ei, etc pot ajuta medicul să depisteze dacă aveți endometrioză. Lucrurile pe care trebuie să le notați cu strictețe în ”jurnal” sunt:

 • severitatea durerii
 • când apare durerea
 • cât durează episodul dureros
 • orice modificare ar putea apărea, precum intensificarea durerii
 • apariția durerii în timpul actulu sexual, urinării sau mișcărilor intestinale
 • apariția durerilor ce restricționează activitățile normale