Epilepsia și efectele asupra sănătății sexuale a bărbaților

Studiile arată că bărbații au un risc mai mare de a dezvolta epilepsie decât femeile. De asemenea, ei par să fie mai expuși riscului de epilepsie focală (crizele afectează doar o parte a corpului). Aceasta are legătură, probabil, cu faptul că bărbații sunt mai vulnerabili la traume craniene, au joburi mai periculoase și un consum mai mare de tutun și alcool decât femeile.

Sunt câteva tipuri de epilepsie de cauză genetică ce par a afecta mai mult bărbații decât femeile, însă acestea sunt relativ puține. În ceea ce privește medicamentele antiepileptice, deși terapiile existente par să trateze crizele în același mod, cu același rezultat, efectele secundare pot fi foarte diferite. De exemplu, anumite antiepileptice pot cauza defecte de naștere sau pot influența fertilitatea- aspecte importante care par a eclipsa problemele ce apar la bărbați. Însă anticonvulsivantele pot avea efecte complexe asupra nivelului de testosteron, pot avea efecte negative asupra motilității spermei și pot cauza disfuncție erectilă. Într-o singură serie de tratament, aproape 57% dintre bărbații cu epilepsie pot avea disfuncție erectilă, de 5-10 ori mai mult decât în populația generală.

Riscul de moarte subită în epilepsie (o persoană nu mai poate respira în timpul crizei, ceea ce duce la deces) este puțin mai mare la bărbați, care au tendința să fie ma afectați de statusul epileptic (o criză care nu se oprește de la sine). Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar o posibilă explicație ar fi faptul că brbații tind să nu ia medicamentele cu aceeași regularitate ca femeile- ceea ce poate conduce la dificultăți în menținerea sub control a crizelor sau chiar evitarea celor severe.

Sursa: https://www.epilepsyresearch.org.uk/did-you-know-that-men-are-at-a-slightly-increased-risk-of-developing-epilepsy/