Erorile de diagnostic, principalele probleme în siguranța pacienților

Studiile arată că aproximativ 1 din 20 de adulți este victima unei erori de diagnostic în fiecare an. Aceste erori și întârzieri de diagnostic pot duce la tratamente incomplete, analize repetate, proceduri inutile și vătămarea pacientului. Institutul ECRI a plasat erorile de diagnostic pe primul loc în  raportul „Top 10 Probleme în Siguranța Pacienților din 2018”.

„Multe decese survenite în timpul spitalizării, considerate a fi evoluția naturală a unei boli, ar putea fi atribuite de fapt erorilor de diagnostic”, a declarat Gail M. Horvath, analist pentru siguranța pacienților în cadrul ERCI.

În raport, ERCI recomandă folosirea unor instrumente și algoritmi pentru eliminarea tiparelor cognitive care pot duce la erori medicale. În situațiile în care au loc erori sau omisiuni medicale, se pot folosi diferite căi  de colectare a acestor date în vederea dezvoltării unor metode non-punitive de învățare.

Institutul ECRI, cunoscut în trecut drept Institutul pentru Medicina de Urgență, a contribuit în ultimii 50 ani la creșterea calității serviciului medical pentru pacienți în toată lumea. Activitatea Institutului are la bază siguranța pacientului, raportarea și analiza incidentelor medicale, precum și elaborarea de recomandări pentru eliminarea acestui tip de probleme. ECRI este un centru de practici bazate pe dovezi sub autoritatea Agenției pentru Calitate și Cercetare în Sănătate din Statele Unite ale Americii. Acesta funcționează în baza unui program obligatoriu de raportare a erorilor și a situațiilor de omitere din Pennsylvania.

România: educație și training

Problema erorilor de diagnostic este urmărită atent și în România. Grupul de lucru HIS_RO din Iași, coordonat de prof. univ. dr. Traian Mihăescu, este la curent cu noutățile din acest domeniu și militează pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate prin educație și training. Echipa ieșeană își propune să creeze un cadru ce favorizează elaborarea de protocoale și acțiuni în vederea abordării principalelor probleme în siguranța pacienților cu care se confruntă sistemul medical. Mai multe detalii despre activitatea grupului HIS_RO sunt disponibile online pe http://ispro.ro.