”Eu am SM, nu SM mă are pe mine”

Diagnosticat de tânăr cu scleroză multiplă și cu o poveste de viață care ar da fiori oricui, Mihai Cosmin a găsit totuși puterea de a merge mai departe.

Conștient că acest diagnostic de scleroză multiplă (SM) poate fi perceput ca o condamnare, Mihai a fost de acord să își împărtășească povestea cu cititorii Școlii Pacienților, arătând că viața merge mai departe  oricât de multe ar fi încercările prin care trece o persoană.

”Viața părea că mi-a zâmbit … aveam 18 ani și mă angajam plin de speranță ca lucrător comercial la bancul de probe în hipermarketul Carrefour. Viața pe care am dus-o a fost grea, financiar vorbind. Fiind tânăr, la liceu, îmi doream multe, dar situația precară mă oprea să cer părinților, știam cât efort depunea mama ca să îmi ofere cât aveam. Am terminat liceul și m-am angajat, dar visul meu era să mă dezvolt, să urmez o facultate, cu toate că eram conștient că nu pot pune și asta pe umărul părinților, așa că eu eram cel care trebuia să răzbată. Și am reușit. Într-un an am ajuns să conduc departamentul în care mă angajasem și ascensiunea nu părea să se oprească aici. La începutul anului 2012 urma să primesc iarăși o promovare. Bunicii trecuseră casa din localitatea alăturată pe numele meu, banca îmi aprobase un credit mare, o întâlnisem pe EA, cu care urma să mă însor, numai că dintr-o dată totul s-a oprit. Ea a murit într-un accident de mașină cu rochia de mireasă în brațe. Viața mea devenea tragică. După acest moment au început simptomele. În 2016, în urma unei pareze faciale, am fost trimis la București unde, după mai multe analize, am primit diagnosticul de scleroză multiplă. Am simțit că viața mea s-a terminat, o pierdusem pe ea și primisem acest diagnostic crunt. Am început terapia, care promitea că o să pot ține boala sub control. Dar inima mea nu era măcinată doar de primirea diagnosticului, ci și de pierderea suferită. Îndurerat, dar totuși plin de încredere, îndrăzneam să privesc spre noi orizonturi. Mai greu decât reușisem prima dată în viață, am reușit din nou. În 2017 mi-am împlinit visul din copilărie, acela de a lucra la bancă. Boala nu mă oprise încă. Îmi trăiam visul în fiecare zi, mergeam mândru la muncă, răspundeam plin de mândrie când eram întrebat unde lucrez. Dar scleroza începea să îmi amintească că există. Astfel, visul meu se apropia de final. Astăzi, în 2019, sunt pensionat pe caz de boală, acasă, fără prea multe de făcut zi de zi. Din mulțimea de prieteni pe care o aveam lângă mine, diagnosticul i-a îndepărtat. Acum am părinții lângă mine, care mă ajută și mă motivează să nu renunț. Am descoperit totuși că eu am SM, nu SM mă are pe mine, și că viața poate merge mai departe. Am devenit membru al Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple și am găsit susținerea unui noi grup de prieteni. La seminariile organizate periodic am aflat că știința avansează, apar terapii noi, astfel am învățat că nu trebuie să mă dau bătut. Privesc plin de speranță către celelalte state membre UE și văd cum bolnavii de acolo duc o viață mai bună. Au acces la tratament mult mai bun decât avem noi în România. Bolnavii din Europa au acces la încă 7 terapii, plus una adjuvantă pentru mers. Mi-aș dori ca acestea să fie disponibile și pentru noi. Aș dori ca statul să se implice mai mult în acest caz, fiind vorba despre o maladie ce afectează persoanele tinere”, a declarat Mihai Cosmin.