Exercițiile fizice sunt benefice persoanelor cu diabet zaharat

Conform recomandărilor actuale, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să facă mișcare mai des. Exercițiile fizice sunt benefice pacienților cu diabet zaharat, iar acestea pot schimba evoluția bolii.

Pentru ca nivelului glucozei în sânge să fie unul mai scăzut, diabeticii ar trebui să facă trei sau mai multe minute de activitate fizică ușoară la fiecare 30 de minute, în timpul perioadelor prelungite de ședere în fața calculatorului sau a televizorului. Potrivit celor mai recente recomandări ale Asociației Americane de Diabet (ADA), acest aspect este esențial, mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Exercițiile fizice ușoare includ: întinderea brațelor deasupra capului, extensii pentru picioare și răsucirea corpului în timp ce stați pe scaunul de la birou.

“Aceste îndrumări atrag atenția diabeticilor că trebuie să efectueze exerciții fizice cel puțin jumătate de oră pe zi pentru îmbunătățirea nivelului glucozei din sânge. De asemenea, se precizează anumite tipuri de exerciții, cum ar fi: exercițiile aerobice, antrenament de rezistență fizică, de echilibru, în general, un stil de viață activ, precum și modul în care ajută fiecare exercițiu“, a declarat Sheri Colberg-Ochs, antrenor de fitness pentru ADA. Exercițiile aerobice sunt benefice pacienților cu diabet zaharat de tip 2 pentru a îmbunătăți controlul concentrației de glucoză (zahăr) din sânge, controlul greutății și reducerea riscului bolilor de inimă, pe când antrenamentele de rezistență fizică oferă beneficii de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Există și exerciții fizice recomandate femeilor cu diabet gestațional (de sarcină).

„Ar trebui ca activitatea fizică ușoară să fie adăugată exercițiilor fizice efectuate în mod regulat, deoarece este recomandat ca persoanele cu diabet să fie active. Practicarea exercițiilor fizice poate fi înțeleasă diferit de către persoanele cu diabet zaharat, astfel încât aceste îndrumări oferă sugestii excelente cu privire la ce ar trebui să facă și modul corect de efectuare a exercițiilor”, a explicat Sheri Colberg-Ochs.

Sursa: https://medlineplus.gov/