Factorii de risc ai AVC-ului, controlați printr-un stil de viață sănătos

Statisticile arată că o persoană din 6 va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieții. Peste 60.000 de români sunt afectați anual de un AVC, iar 54.000 mor, au atras atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului 2017, marcată pe 22 iulie, a cărei temă este accidentul vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente.

 

Eliminarea factorilor de risc

Stilul de viață nesănătos este principala cauză a accidentului vascular cerebral (AVC).  “O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influențabili sunt responsabili pentru apariția a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali”, afirmă dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.

“Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebuie să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilației atriale. Aceste accidente sunt mai severe decât cele care nu se asociază cu fibrilația atrială. La rândul lor, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos (efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale). Educația pentru sănătate, de la cele mai mici vârste, este esențială pentru prevenirea AVC, dar și a altor boli cardio-metabolice”, explică dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

 

Terapii eficiente

Screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora. Începând cu anul 2012, ghidurile Societății Europene de Cardiologie au recunoscut întâietatea noilor anticoagulante orale în prevenția AVC la pacienții cu fibrilație atrială, considerând că acestea au eficacitate mai mare și sunt cost-eficiente, în comparație cu alternativele clasice. 27 din 28 de țări europene compensează tratamentul cu noua generație de anticoagulante orale.

În cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cât mai repede cu putință, preferabil în decurs de o oră, pentru a evita decesul și dizabilitățile.

 

Programe de prevenție

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a declarat: “Societatea românească are nevoie mai mult ca oricând de programe de prevenție atât pentru bolile cerebro-vasculare, cât și pentru alte patologii cronice. Accesul la noua generație de anticoagulante orale este obligatorie pentru prevenirea accidentului vascular la pacienții cu fibrilație atrială. Fiind un tratament care se ia timp de zeci de ani, este important să fie compensat. În același timp, este necesară îmbunătățirea politicilor de acces la servicii medicale și psiho-sociale pentru pacienții cu accident vascular cerebral, pentru evitarea dizbilităților. Este important să-i redăm societății pe acești oameni, nu să-i transformăm în asistați social”.

 

Semnele unui AVC

Recunoașterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time), dezvoltată de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmărite:

  1. rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor
  2. inabilitatea de a ridica ambele brațe
  3. probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica

În cazul în care sunt observate aceste simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență 112 sau persoana respectivă trebuie transportată la cel mai apropiat spital.

Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrânește cu 3,6 ani la fiecare oră fără tratament.