Fără cafea, sucuri și alcool. Avertismentul specialiștilor

caniculă sfaturi

Cum de câteva zile gradele de afară au crescut destul de mult, iar perioada următoare nu se anunță mai bună, Ministerul Sănătății atrage atenția populației ce să (NU) facă în astfel de perioade cu temperaturi excesive.

Caniculă. Populația trebuie să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

În timpul zilelor cu caniculă, nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).