Femeile și bolile de rinichi

Boala cronică de rinichi este întâlnită mai des la femei decât la bărbați, dar mult mai puține femei fac dializă- tratamentul indicat în momentul când boala se ajunge la insuficiență renală.

Unul dintre motive este acela că boala progresează mai  încet la femei, astfel încât acestea nu ajung la dializă atât de repede ca bărbații. Dar conștientizarea poate juca un rol extrem de important: femeile nu află la timp că au boală cronică de rinichi în stadiu moderat spre sever, astfel încât încep dializa mai târziu sau chiar deloc.

Ziua Mondială a Rinichilor (8 martie) pune accentul pe creșterea conștientizării femeilor asupra bolilor cronice de rinichi, astfel încât acestea să poată beneficia de tratament la momentul potrivit și să-și îmbunătățească viața.

Deși nu sunt foarte mari, rinichii au un rol foarte important în organism: filtrează tot sângele din corp la fiecare 30 de minute, îndepărtând substanțele inutile, toxinele și fluidele în exces. Ajută și la controlarea tensiunii arteriale, stimulează producția de hematii, mențin sănătatea oaselor și reglează substanțele din sânge care sunt esențiale pentru menținerea unei calități optime a vieții.

Fiecare rinichi este format din milioane de filtre mici numite nefroni. În timp, nefronii pot fi deteriorați de diabet, tensiune arterială crescută sau alte cauze și se pot opri din funcționare- moment în care apare boala cronică de rinichi. Nefronii sănătoși îi pot suplini pe cei bolnavi o perioadă, dar dacă boala nu este tratată, de obicei se înrăutățește, ajungând la insuficiență renală. Pentru a supraviețui, un bolnav cu insufiență renală va avea nevoie constant de dializă (tratament care filtrează sângele) sau de transplant renal.

Factori de risc

Boala cronică de rinichi în stadiu incipient nu are semne sau simptome, deci bolnavii nu știu că au această afecțiune. Totuși, există câțiva factori de risc precum diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau un istoric familial de boli renale.

Hipertensiunea arterială și diabetul sunt principalele cauze ale apariției bolii cronice de rinichi. Aproximativ 1 din 3 adulți cu diabet și 1 din 5 adulți cu hipertensiune arterială ar putea avea și boală renală. În plus, numărul tinerilor cu diabet de tip 2 este în continuă creștere. Cu cât diabetul apare mai devreme în viața dvs., cu atât complicațiile au mai mult timp să se dezvolte.

Diabetul este cea mai des întâlnită cauză a bolii renale în stadiu terminal- 44% din cazuri. Bărbații sunt cu 65% mai predispuși decât femeile să ajungă la boala terminală.

Depistare și tratament precoce

Dacă prezentați vreunul dintre factorii de risc, ar fi bine să faceți controale regulate la rinichi și teste de sânge și urină. Tratamentul precoc e este cel mai efficient și poate ajuta la prevenirea altor complicații. Managementul corect al bolii poate însemna tratament și schimbări ale stilului de viață- inclusiv o alimentație snătoasă și o viață activă fizic, dar și menținerea glicemiei și a tensiunii arteriale sub control.

Ce trebuie să faceți

  • tensiunea arterială trebuie menținută sub 140/90 mm Hg (sau la valoarea recomandată de medicul dvs.)
  • dacă aveți diabet, glicemia trebuie să fie în limitele normale sau cât mai apropiată de acestea
  • faceți sport cât mai mult- ajută la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale
  • slăbiți (în cazul în care sunteți supraponderal sau obez)
  • faceți controale regulate la rinichi
  • dacă aveți boală cronică de rinichi, programați-vă la un dietetician care vă poate face un plan de alimentație adecvat și sănătos (acesta va trebui modificat pe măsură ce îmbătrâniți sau starea de sănătate se schimbă)
  • luați medicamentele conform instrucțiunilor medicului și cereți informații despre medicamentele pentru tensiune arterială, care pot ajuta și la protejarea rinichilor. • Renunțați la fumat- acest obicei poate agrava boala renală și poate afecta medicația care scade tensiune arterială.
  • dacă aveți diabet, includeți un nefrolog în echipa de îngrijire

Prediabetul și prevenirea bolilor renale

În prediabet, glicemia este mai mare decât normal, dar nu suficient cât să fițidiagnosticat cu diabet. Prediabetul crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și accident vascular- cerebral. Dacă aveți prediabet, prevenirea sau întârzierea diabetului de tip 2 poate ajuta și la prevenirea bolii renale.

Sursa: https://www.cdc.gov/features/worldkidneyday/index.html