Fibrilația atrială crește riscul de AVC de 5 ori

Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Societatea Națională de Medicina Familiei și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, solicită acțiuni din partea autorităților din sănătate și susținere din partea decidenților politici pentru reducerea numărului de decese și dizabilități severe cauzate de accidentele vasculare – cerebrale cauzate de fibrilația atrială.

Povara accidentului vascular – cerebral (AVC) cauzat de fibrilația atrială în România anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce si de management modern al fibrilației atriale, precum și acces la tratament anticoagulant eficient.

Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral de circa 5 ori și este responsabilă de aproximativ 1/3 dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice. Aproape jumătate dintre pacienții cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială mor în primul an și peste 2/3 rămân cu invalidități majore. Fără tratament preventiv anticoagulant, în fiecare an, 1 din 20 de pacienți cu fibrilație atrială va face accident vascular cerebral.

Prevenție

Accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit. Astfel, tratamentul anticoagulant “clasic” (cu antivitamine K) reduce riscul de accident vascular cerebral cu 67% și mortalitatea cu 26%. Chiar dacă accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit, mai puțin de 60% dintre pacienții cu fibrilație atrială care au indicație de tratament anticoagulant îl și iau. În plus, tratamentul anticoagulant cu antivitamine K are limitări majore: necesită monitorizare frecventă (prin INR), necesită ajustarea frecventă a dozelor, are răspuns nepredictibil, prezintă interacțiuni cu numeroase alimente și medicamente. Acest tratament este eficient doar dacă INR este menținut între 2 și 3, iar în România pacienții se situează între aceste valori doar sub jumătate din timp.