Fumatul crește riscul de boli digestive

Fumatul poate modifica semnificativ balanța speciilor bacteriene de la nivelul gurii, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni bucale, pulmonare sau digestive, arată un nou studiu.
Cercetătorii au mai arătat că renunțatul la fumat poate reechilibra nivelul de bacterii din cavitatea bucală.

Cercetătorii au analizat speciile bacteriene de la nivelul gurii în cazul a mai mult de 1.200 de americani, toți cu vârsta de peste 50 de ani. Grupul a inclus fumători, foști fumători și persoane care nu au fumat niciodată. Fumătorii au prezentat o creștere semnificativă a unui număr de 150 de specii bacteriene, în timp ce alte 70 de specii erau în descreștere. De exemplu, Proteobacteria se găsea într-un procent mai mic de 5% în gura fumătorilor, față de 12% la nefumători. Proteobacteria ajută la anihilarea substanțelor toxice cauzate de fumat. De asemenea, comparativ cu nefumătorii, fumătorii au avut 10% specii de Streptococus, o bacterie care duce la afecțiuni dentare.
Vestea bună este că nivelul bacterian revine la normal după ce o persoană renunță la fumat, desi nu este clar cât durează acest lucru. Toți foștii fumători, care nu au mai fumat timp de cel puțin 10 ani, aveau același echilibru bacterian ca și nefumătorii.
Studii anterioare au depistat legături între dezechilibrul bacterian al sistemului digestiv și bolile autoimmune, precum boala Crohn, sau cancerele gastrointestinale. Mai mult de trei sferturi dintre cancerele orale sunt asociate cu fumatul.

Sursa: https://www.nlm.nih.gov