Fumatul, principala cauză de deces care poate fi prevenită

În fiecare zi, 115 români mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Aceasta înseamnă aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Drept urmare, speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor. Se apreciază că în România, din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă pierduţi prin diverse dizabilități sau decese premature, 13% se datorează bolilor grave induse de fumat.

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1987),  Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii au lansat un nou apel către autorități și public: Tutunul distruge inimi! Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este principala cauză de deces la nivel mondial care poate fi prevenită.

România, pe locul 9 în UE

Conform Eurobarometrului 2017, realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta de peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, iar în rândul femeilor de 19%. România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană. Deși fumează mai puțin decât grecii (37%), bulgarii și francezii (36%), românii fumeaza mult mai mult decât suedezii (7%) și englezii (17%). Extrem de îngrijorătoare apare creșterea numărului de fumători în rândul tinerilor. Conform acestui raport, procentul tinerilor fumători, respectiv cei din categoria de vârstă 15 – 24 de ani, a crescut de la 25% în 2014, la 29% în 2017. În plus, un studiu efectuat de IRES în ianuarie 2016 a arătat că 82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar jumătate au început să fumeze înainte de vârsta majoratului.

”În ciuda evoluţiei pozitive începând cu anul 2004, în România copiii si tinerii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe primele locuri în topul adolescenţilor care fumează. Și nu ne limităm doar la fumat – în orice formă ar fi consumat, tutunul distruge inimi și vieți”, a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie.

Prevenție și tratament

”În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători”, potrivit prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte al Societății Române de Pneumologie. ”Tabagismul și dependența de fumat sunt considerate boli  cronice și nu un stil de viață. Din acest motiv, intervenția de prevenție trebuie dublată de un tratament optim al dependenței de nicotină. În fiecare zi, în România, fumatul cauzează 115 de decese, iar 42.000 de oameni mor din cauza complicațiilor provocate de tutun în fiecare an”, a adăugat ea.

”Studiile independente demonstrează fără dubiu că tutunul este unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică și un factor de risc major. Avem obligația morală de a crea împreună un mediu care să favorizeze opțiunea românilor de a rămâne nefumători! Avem nevoie de reglementări legislative care să îi protejeze pe nefumători și să-i încurajeze și pe fumători să regăsească un stil de viață sănătos. Vrem ca fiecare dintre noi să devină un «ambasador» al unei lumi fără tutun. Să începem cu ziua de 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun, pentru a ne demonstra nouă înșine că ținem la inima, la viața și la sănătatea noastră!», a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, inițiatorul evenimentului.

Românii sunt, în general, de acord cu măsuri mai restrictive de reducere a consumului de tutun, măsuri adresate în special descurajării debutului fumatului: interzicerea utilizării țigării electronice în aceleași locuri în care este interzis consumul de țigări (59%), etichetare uniformă (54%) etc.