Genul nu are nimic de-a face cu transpirația

Diferențele între cât de mult transpiră femeile și bărbații au prea puțin de-a face cu genul, potrivit unui studiu nou. În schimb, transpirația are legătură cu greutatea. Asta ar putea explica de ce persoanele mai solide- de obicei bărbații- tind să transpire mai mult în timpul activității fizice sau în condițiile unui mediu călduros.

”Întotdeauna s-a crezut că genul influențează transpirația și modificarea fluxului sanguin prin piele în condiții de stres termic”, a declarat Sean Notley, specialist a Universității din Wollongong, Australia.

Organismul se răcorește în două feluri: prin transpirație sau prin intensificarea circulației sanguine la suprafața pielii. Dimensiunile organismului decid modalitatea de răcorire pe care o alege organismul.

Pentru a investiga acest mecanism de răcire, cercetătorii au analizat fluxul sanguin prin piele și transpirația la 36 de bărbați și 24 de femei în timp ce efectuau exerciții. În unul dintre experimente, participanții au efectuat exerciții fizice ușoare la 27,7 grade Celsius și 36% umiditate- condiții care ar declanșa răcorirea organismului. Participanții au repetat experimentul, dar de data aceasta cu activitate fizică moderată.

În ambele experimente, atât bărbații, cât și femeile au suferit aceleași modificări în temperatura corporală. Bărbații și femeile mai mici, totuși, au fost mai puțin dependenți de transpirație pentru a se răcori. Aceste persoane au avut o suprafață mai mare pe kilogram de masă corporală și s-au bazat mai mult pe creșterea circulației pentru eliberarea căldurii, a dezvăluit studiul.

”Am descoperit că aceste răspunsuri la pierderea de căldură sunt, de fapt, independente de gen în timpul activității fizice practicate în condiții în care organismul își poate regla cu succes temperatura”, a spus Sean Notley.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/hp.asp