”Grasă și frumoasă”, doar un mit

Niciun gram de greutate în plus nu este bun pentru inimă, indiferent de cât de în formă vă mențineți prin alte mijloace.

Noile cercetări ale specialiștilor britanici sugerează că dacă un pacient este obez sau supraponderal, personalul de specialitate ar trebui să depună toate eforturile pentru a-l ajuta să ajungă din nou la o greutate sănătoasă, indiferent de alți factori, spune co-autorul studiului, Camille Lassale (Școala de Sănătate Publică a Colegiului Imperial din Londra). Chiar dacă tensiunea arterială, nivelul de zahăr din sânge și colesterolul par să fie în limitele normale, greutatea excesivă reprezintă un factor de risc.

Studiul britanic a analizat statistici privind starea de sănătate a persoanelor din 10 țări europene. Cercetătorii s-au concentrat pe greutate și semne ale unor boli cardiace, când vasele de sânge se înfundă. Au fost analizate datele a mai mult de 7.600 de persoane care s-au confruntat cu diferite episoade cardiovasculare, acestea fiind comparate cu datele a 10.000 de persoane care nu au avut astfel de probleme. Experții au descoperit că persoanele care prezentau 3 sau mai mulți factori de risc (precum tensiune arterială crescută, colesterol ridicat și dimensiuni mari ale taliei- mai mult de 93.98 cm la bărbați și 78,74 cm la femei) erau de două ori mai predispuse la a suferi o boală cardiovasculară, indiferent dacă greutatea lor era normal sau depășită.

Și cei considerați supraponderali, dar sănătoși, erau cu 26% mai predispuși la a dezvolta o boală cardiovasculară decât semenii lor cu greutate normală. Cei considerați sănătoși, dar obezi, aveau un risc cu 28% mai mare. Experții au atras atenția că acest studiu nu demonstrează că greutatea în plus crește riscul de boli cardiovasculare, însă este clar că nu mai putem considera actual conceptul de obezitate sănătoasă. Studiul a arătat că persoanele cu greutate excesivă care ar putea fi catalogate ”sănătoase” nu au dezvoltat încă un profil metabolic nesănătos. Acest lucru survine mai târziu, apoi apare și un eveniment cardiovascular, precum un atac de cord.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=206070&ecd=mnl_wom_081617