Greutate- zonele mai ”pufoase” indică problemele de sănătate

Fiecare persoană are probleme cu anumite zone pe care grăsimea se depune mai ușor și nu se dă dusă în ciuda exercițiilor fizice.

În afară de aspectul estetic, aceste aglomerări de grăsime în anumite zone ale corpului pot indica probleme mai grave de sănătate, precum sindromul picioarelor neliniștite, diabetul de tip 2, sindromul metabolic sau o pierdere de memorie post- menopauză.

Știm că fiecare persoană are o formă diferită a corpului, dar locul unde se depozitează grăsimea ar putea indica problemele de sănătate. Spre exemplu, persoanele cu sindrom metabolic au de obicei corpul în formă de măr, adică mare parte din greutate se regăsește în jurul abdomenului, iar talia este mare. Persoanele cu corpul în formă de pară (mai rotunde la coapse, dar cu talia mică) nu au un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet sau alte complicații ale sindromului metabolic, așa cum au cele cu formă de măr. Cele din urmă au și un risc crescut de cancer de sân.

Chiar dacă dimensiunea taliei nu indică obezitatea sau supraponderalitatea, arată totuși dacă abdomenul sau stomacul este obez. Bărbații cu o talie mai mare de 101,6 cm și femeile cu o talie mai mare de 88,9 cm au un risc crescut de apariție a diabetului, hipertensiunii arteriale, accidentului vascular- cerebral și alte afecțiuni.

Femile cu corpul în formă de pară în timpul sarcinii se pot transforma în femei cu corpul în formă de măr la menopauză. Din cauza modificărilor hormonale (niveluri scăzute de estrogen), multe femei cu corpul în formă de pară încep să depună grăsime în jurul taliei.

Chiar dacă acele coapse groase nu sunt foarte atractive, există și vești bune. Un studiu publicat în British Medical Journal arată că bărbații și femeile cu coapse mai mici de 60 de centimentri în circumferință au un risc crescut de deces prematur și boli cardiovasculare. Coapsele mai pronunțate se pare că protejează împotriva acestor probleme. Recomandările studiului pentru medici au fost să-și determine pacienții să efectueze exerciții fizice care să crească dimensiunea coapselor.