Grup de lucru pentru un cadru legal nou în transplantul de organe

O nouă lege a transplantului va fi gata în cel mult două luni, a promis ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a mai spus că în perioada următoare va fi semnat și ordinul de înființare a grupului de lucru ce va elabora acest proiect. Grupul de lucru va fi constituit din medici, oameni politici, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, dar și persoane care au beneficiat de pe urma transplantului ori donatori de organe.

Ministrul a declarat că modelul după care va fi realizată noua Lege a Transplantului este cel spaniol, țară despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că deține de peste 24 de ani recordul mondial la donarea de organe de la persoane decedate la un milion de locuitori: 43,4, în 2016. Potrivit OMS, în Spania, fiecare spital are un coordonator de grefă, specialiști în terapie intensivă, personal medical pregătit pentru a identifica pacienții în risc de moarte cerebrală sau stop cardio-respirator. Acceptul de donare este imediat comunicat la Organizația spaniolă pentru transplant, care căută pacientul optim în lista de așteptare. Dacă acesta este la distanță, organul este transportat în condiții speciale. Operația este gratuită, anonimă și accesibilă doar rezidenților în Spania, pentru a evita traficul.

Demnitarul a mai atras atenția că numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic, de la 138 în 2014 la 65 în 2017 și 30 în prima jumătate a acestui an. ”Activitatea de transplant nu poate exista fără donatori de organe și trebuie să remediem acest aspect. Ar fi trebuit să avem mai demult o Lege a Transplantului funcțională, transparentă, ar fi trebuit să stimulăm mai bine coordonatorii centrelor județene de transplant”, a afirmat Sorina Pintea, prezentă la Ziua donatorului de organe, sărbătorită la Institutul Clinic Fundeni de Asociația Transplantaților din România (ATR).

Potrivit lui Gheorghe Tache, președintele Asociației, trebuie luate măsuri urgente pentru îmbunătățirea activității de transplant. ”Avem nevoie de mai multe centre de transplant și de mai mulți medici pregătiți pe toate tipurile de transplant, inclusiv această activitate să se poate face și în centre medicale private. Avem nevoie de o nouă Lege a Transplantului, care să elimine disfuncționalitățile, și o colaborare mai bună între asociațiile de pacienți și Agenția Națională a Transplantului. Sunt necesare activități constante de conștientizare a populației, astfel încât să crească numărul donatorilor”, a atras atenția Gheorghe Tache.

”O campanie de informare asupra donării de organe ajută la eliminarea unor prejudecăți și la conștientizarea, de către fiecare persoană, a faptului că are dreptul de a oferi o șansă la viață”, a afirmat și conf. dr Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.