Hemofilia, întâlnită mai des la bărbați

Deși ultimii 50 de ani au adus descoperiri majore în tratament, bărbații cu hemofilie severă prezintă, în continuare, un risc crescut de sângerare și dizabilitate fizică.

Hemofilia este o boală genetică ce nu permite coagularea normală a sângelui, conducând la un pericol crescut de sângerare majoră. Mult mai des întâlnită la bărbați decât la femei, hemophilia afectează aproximativ 1 din 5.000 de bărbați.

Cercetătorii au analizat dosarele a aproape 7.500 de bărbați cu hemofilie, iar analiza a arătat cum îmbunătățirile îngrijirilor medicale s-au tradus în rezultate pozitive pentru generații diferite de bărbați cu hemofilie. În ciuda acestor progrese însă, datele studiului arată deficite surprinzătoare și sugerează că sunt necesare eforturi consistente pentru implementarea unor servicii multidisciplinare de îngrijire și tratamente preventive pentru a asigura o viață normal bărbaților care suferă din cauza hemofiliei.

De asemenea, cercetătorii au verificat diferențele dintre bărbații cu hemofilie severă și cei cu hemofilie medie. Cei cu hemofilie severă sunt de trei ori mai expuși riscului de a suferi o dizabilitate sau o limitare a activităților fizice.

Cercetătorii au descoperit, cu surprindere, că sângerările frecvente sunt comune și în cazul bărbaților tineri care au hemofilie severă, desi această categorie a avut acces la tratamente eficiente și îngrijiri din partea unei echipe extinse de profesioniști din sănătate. În această categorie de vârstă, unul dintre 3 bărbați a avut mai mult de 5 episoade de sângerări în 6 luni, iar unul din 4 a avut probleme cu articulațiile din cauza sângerărilor recurente.

Sursa: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus