Hepatita C- care este perioada optimă pentru testare?

Dacă aveți vreo suspiciune că ați fi intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul hepatitic C, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cereți medicului testarea. Însă nu foarte repede, deoarece, după infectarea cu virusul hepatitic C, durează  o perioadă până când organismul produce suficienți anticorpi pentru a putea fi depistată boala.

În cazul hepatitei C, această perioadă este, de obicei, de 6 până la 9 săptămâni de la momentul infectării. Efectuarea testului în perioada necorespunzătoare ar putea da rezultate eronate.

Cei infectați sunt contagioși, chiar dacă simptomele nu au apărut încă. Dacă credeți că ați fi putut contracta virusul, ar trebui să discutați cu medicul despre momentul cel mai bun în care vă puteți testa.

Virusul hepatitic C poate fi transmis prin contact cu sânge infectat. Se poate răspândi prin:

  • folosirea la comun a acelor sau seringilor
  • act sexual neprotejat, dacă există un risc de a intra în contact cu sângele persoanei infectate
  • sarcină – de la mama infectată la făt
  • refolosirea echipamentelor medicale nesterilizate
  • folosirea la comun a obiectelor de igienă personală (lama de ras, periuța de dinți), dacă au intrat în contact cu sângele persoanei infectate
  • transfuzii de sânge contaminat, din surse neverificate
  • rănire cu obiecte ascuțite care au intrat în contact cu sânge infectat
  • efectuarea de tatuaje sau piercinguri cu instrumente nesterilizate

Este important să rețineți că virusul nu se poate transmite prin laptele de mamă, alimente, apă, îmbrățișare, sărut sau mâncatul din aceeași farfurie/băutul din același pahar cu o persoană infectată.

Simptome

Deși multe dintre persoanele infectate cu VHC nu prezintă simptome, la unele pot apărea câteva semne imediat după infecția inițială: febră, oboseală, lipsa apetitului, greață, vomă sau durere abdominală, urină închisă la culoare, scaun cleios sau închis la culoare, dureri ale articulațiilor, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.

Multe persoane infectate, care au o infecție pe termen lung, pot să prezinte simptome doar atunci când apare deteriorarea ficatului. Perioada dintre expunerea la virus și prima apariție a simptomelor se numește perioadă de incubație. La hepatita C, aceasta variază între 2 săptămâni și 6 luni. În medie, totuși, simptomele apar cam la 6- 7 săptămâni de la infectare.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320375.php