Hepatita C poate fi eliminată dacă este diagnosticată și tratată corect

Sunt zone în care procentul celor confirmați pozitiv cu hepatita C de către medicul gastroenterolog este de peste 3%, ajungând să depășească uneori pragul de 5%.

Hepatita cronică virală C reprezintă astăzi o boală care poate fi învinsă cu ajutorul noilor regimuri terapeutice. Cu o condiție: să fie diagnosticată și tratată corect, atrage atenția prof. dr. Anca Trifan, președinte al Societății Române de Gastroenterologie (SRGH).

Afecțiunea în stadiile precirotice, adică în fazele în care se poate vorbi despre vindecare, este asimptomatică și nu poate fi identificată decât printr-un program bine organizat de screening populațional generalizat sau adresat populației cu risc crescut. ”Având în vedere că sunt încă regiuni ale țării cu prevalență de peste 5%, sunt grupuri populaționale (peste 50 ani) cu prevalență mare a infecției, secvența diagnostic – evaluare completă – tratament este obligatorie pentru a reuși să faci o diferență pentru pacient și cu răsunet asupra prevalenței globale a infecției replicative, cu micșorarea riscului de transmitere a virusului. Momentan sunt pași mici, dar care au demonstrat utilitatea testării populației asimptomatice și care creează circuitele funcționale ce orientează pacientul spre cura terapeutică. Societatea Română de Gastroenterologie salută efortul ONG-ului, al medicilor de familie, implicarea mass-media, a CAS-urilor și a spitalelor. Toți, împreună, putem ajuta la eliminarea HCV în România până în 2030, sau poate mai devreme”, a declarat specialistul.

45.000 de români testați într-o lună

Cea de-a doua campanie de testare ”Hepatita C se poate vindeca” organizată de asociația Echitate în Sănătate se adresează persoanelor peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău. Numai în prima lună de derulare a campaniei au fost testați 45.000 de români. Deși rezultatele de până acum arată că procentul de persoane depistate cu hepatita C este de aproximativ 1,5%, este îngrijorător faptul că sunt zone în care procentul celor confirmați pozitiv de către medicul gastroenterolog este de peste 3%, ajungând să depășească uneori pragul de 5%.  Campania de testare se va termina pe 15 februarie 2019 și este realizată de AES cu sprijinul ABBVIE.

În cadrul primei campanii de testare, derulată în perioada 15 ianuarie 2017 – 28 februarie 2018, au fost testați 16.964 de pacienți internați în șapte dintre cele mai mari spitale din București și din țară. Rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Campania a evidențiat că 6% (1.013 persoane) dintre pacienții testați erau purtători ai virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv la testare a revenit grupei de vârstă de peste 60 de ani.

Pacienții depistați pozitiv au fost îndrumați către medicii specialiști infecționiști sau gastroenterologi pentru prescrierea tratamentului. De acum trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C. În prezent, trei scheme de tratament sunt asigurate în cadrul unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În cadrul acestora, până pe 1 septembrie 2019, 13.000 de pacienți cu hepatită C cu stadiile de fibroză F1, F2, F3, F4, ciroză decompensată/compensată și pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă vor primi tratamentele adecvate.