Hepatita C – testare la medicii de familie și tratament pentru 12- 18 ani

Autoritățile și medicii anunță măsuri noi în lupta împotriva Hepatitei C: tratament pentru cei cu F0 și pentru grupele de vârstă 12- 18 ani.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează și în acest an Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor prin mai multe acțiuni care au drept obiective creșterea gradului de conștientizare privind virusurile hepatitice în rândul societății, creșterea numărului celor care se testează și promovarea unui stil de viață echilibrat și a respectării tratamentului în cazul celor care sunt diagnosticați cu o afecțiune cronică.
“Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor reprezintă un bun moment pentru a ne reaminti că mai este mult de lucru pentru a atinge obiectivul de eliminare până în 2030. Suntem aproape de încheierea unei campanii pilot de testare pe care o desfășurăm, ca partener, cu Institutul de Pneumoftiziologie <Marius Nasta> în zone defavorizate din București. Din păcate, rezultatele de până acum ne arată că, din cei diagnosticați cu hepatită în urma testărilor, aproximativ 70-80% reprezintă persoane fără asigurare medicală, fapt care le face imposibil accesul la tratament. Sperăm că, împreună cu autoritățile, vom găsi soluții pentru această categorie de persoane, astfel încât să prevenim noile infectări. Un program național dedicat hepatitelor poate rezolva această situație și putem lua drept exemplu alte programe pe bolile infecțioase”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.
Campania desfășurată în perioada 15-26 iulie, în care APAH-RO a intrat ca partener, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a avut ca scop testarea tuberculozei și a hepatitelor B și C în mai multe locații cu probleme socio-economice din București.
Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului trecut, la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. Doar un procent de 6% susține că a făcut un astfel de test în 2018.
Potrivit datelor CNAS, peste 14.000 de pacienți au intrat în programul cu terapii fără interferon derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. ”După semnarea noului contract, vor intra în tratament și persoanele cu gradul zero de fibroză (F0). De asemenea, din acest an, vor avea acces la tratament copii și adolescenții cu vârsta între 12 și 18 ani, plus pacienții care nu au răspuns la tratamentul cu antivirale cu acțiune directă”, a anunțat dr. Roxana Radu, reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Deși numărul pacienților care a primit tratament a fost în permanentă creștere, s-a înregistrat o scădere a ratei de succes de la 99% la 96,50%, motivul fiind acela că ”unii pacienți omit să-și ia medicamentele așa cum sunt prescrise de medici”, potrivit conf. dr. Mircea Mănuc, președintele Comisiei de Gatroenterologie din cadrul Ministerului Sănătății.
”Lumea este mai puțin conștientă de ce înseamnă acest virus hepatitic C, de faptul că tratamentele inovatoare la care avem acces ne dau posibilitatea să scăpăm de virus”, a reamintit prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Specialiștii prezenți la evenimentul de lansare a campaniei de conștientizare 2019 au atras atenția că o infecție cu virus hepatic C sau B poate duce la cancer. ”Medicul de familie reprezintă placa turnantă în depistarea și eliminarea virusului hepatitic C. Toate persoanele înscrise pe listele medicilor de familie ar trebui testate, iar Ministerul Sănătății ar trebui să găsească soluții pentru tratamentul persoanelor neasigurate”, a completat Streinu- Cercel.
Campanie de conștientizare
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 256 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 milioane trăiesc cu hepatită cronică C. Un semnal de alarmă este dat de faptul că accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei care trăiesc cu hepatita B și 20% dintre cei care trăiesc cu hepatita cronică C fiind conștienți de infectare. Cu 1,4 milioane de decese cauzate anual, hepatita ocupă locul doi, după tuberculoză, în ceea numărul deceselor cauzate de boli infecțioase.
Pentru a atrage atenția asupra necesității testării și tratării hepatitelor virale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) derulează, în această perioadă, o amplă campanie de conștientizare la nivel național, marcând astfel Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor (28 iulie).
Programul evenimentelor este structurat astfel:
București
- 15-28 iulie: Testarea VHB și VHC în cadrul Caravanei TB a Institutului ”Marius Nasta” (Rahova și Berceni);
- 22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale;
- 28 iulie: Pe scena din parcul Titan, între orele 10.00-13.00, campanie de informare si testare privind hepatitele virale cu suportul RoALD.
Brașov
- 28 iulie: cea de-a treia editia a crosului ”Împreună pentru 2030”- Baza sportivă a Liceului „Johannes Honterus” Brașov. Toate detaliile pe adresa www.hepato.ro. Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face pe hepatobv@gmail.com; În aceeași locație se va desfășura o acțiune de informare și testare cu suportul RoALD.
- 22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale.
Cluj
- 25 iulie: Seminar “Stil de viață sănătos” – Sala Mare a Primăriei Turda;
- 22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale în Cluj, Turda și Câmpia Turzii.
Giurgiu – 24-28 iulie
- Trei sesiuni de informare la școlile postliceale sanitare din oraș;
- Dezbatere privind prevenirea hepatitei de tip A în colectivități cu asistenții școlari
- Discuții cu pacienții și medicii de familie din Policinica Județeană Giurgiu
Iași
- 26 iulie: În Parcul Copou între orele 17.00 şi 19.00 – eveniment public de informare a populaţiei denumit “Biblioteca vie”.