Hipotiroidia, cea mai subdiagnosticată boală a femeilor

„Femeile trebuie să-și amintească faptul că normal este să se simtă bine în fiecare zi, nu obosite sau fără putere”, avertizează medicii endocrinologi români, care spun că bolile tiroidiene sunt, încă, subdiagnosticate în România. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația prezidențială, Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE), a lansat o campanie națională de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene.

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medic încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale”, a atras atenția prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie.

Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este deficitul de iod. Tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, de aceea o concentrație prea mică de iod în regimul alimentar poate provoca funcționarea necorespunzătoare a acesteia. Alimentele bogate în iod includ somonul/peștele sărat, carnea de miel, tonul și ouăle.

Cazuri noi

Potrivit datelor oficiale, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei, iar în anul 2016 s-au înregistrat peste 84.400 de cazuri noi de boli tiroidiene. ”Scopul acestei campanii, care se va desfășura timp de câteva luni, este creșterea ratei de testare și diagnosticare a bolilor tiroidiene la medicul de familie, mai ales că hipotiroidia afectează foarte mult femeile. Investigațiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, însă numărul mic de femei care beneficiază de acestea este încă sub așteptări. Administrația Prezidențială speră ca până la sfârșitul anului pacientele care suferă de hipotiroidie să fie sub tratament de specialitate”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog, consilier de stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Chestionar

”Avem un chestionar cu mai multe întrebări, iar dacă răspunsul este DA la 5 dintre ele, înseamnă că trebuie să mergeți la medicul de familie, care vă poate face analize sau vă poate da trimitere la medicul endocrinolog. Pe site-ul APAA veți găsi o lista cu medicii endocrinologi din toată țara, astfel încât să puteți merge unde este mai ușor pentru dvs. Sfătuiesc pe toată lumea să meargă la medic, mai ales dacă are în familie pe cineva cu afecțiuni tiroidiene”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele APAA.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație) sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie. Din cauză că acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viață haotic ce îi caracterizează pe tinerii români, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. De aceea, medicii specialiști le recomandă pe de o parte pacientelor să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine și, pe de altă parte, medicilor de familie să le trimită să-și facă investigațiile endocrinologice gratuite.

Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), analizele gratuite pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene sunt TSH și T4 (free T4). Pe lângă acestea, este recomandată și o ecografie pentru depistarea nodulilor tiroidieni.