Homeopatele – între utilitate și controversă. Cum le văd francezii?

Trei francezi din patru (75%) au o bună impresie despre medicamentele homeopate.

Într-un context mediatic activ privind homeopatia, laboratoarele homeopatice au procedat la o analiză la zi privind raportarea francezilor la medicamentele homeopate: francezii le utilizează?  Cu ce frecvenţă? De cât timp? Ce beneficii au sesizat? Ce poziţie acordă homeopatelor ca soluţie terapeutică? Pentru ei înșişi? Pentru anturajul lor? Ce așteptări îşi exprimă în ceea ce priveşte rolul medicilor în raport cu homeopatele?

2.000 de francezi au fost intervievați online, de către Institutul Ipsos, între 23 și 26 octombrie 2018, constituind un eșantion reprezentativ al populației franceze în vârstă de 18 ani și peste.

Evaluare pozitivă

Trei francezi din patru (75%) au o bună impresie despre medicamentele homeopate. Dacă astăzi există tratamentele ”naturale” precum vitaminele și mineralele (87%), ”remediile bunicii” (85%), uleiuri esențiale (82%) care beneficiază de cea mai bună imagine, francezii evaluează pozitiv medicamentele homeopate, situându-le chiar după medicamentele convenționale. În practică, trei francezi din patru (75%) au urmat cel puţin un tratament homeopat în cursul vieţii şi majoritatea (58%) a urmat un tratament homeopat de mai multe ori deja.

Utilizarea homeopatiei este un reflex înrădăcinat în practicile franceze de sănătate: ei o folosesc în medie timp de 14 ani și aproape 1 din 2 francezi (43%) o folosește de mai bine de 10 ani.

Încredere

72% dintre francezi declară că medicamentele homeopate pe care le-au folosit ultima oară au avut efecte pozitive asupra problemei de sănătate pentru care le-au luat și 74% consideră că acestea sunt eficiente.

Majoritatea francezilor recurg la homeopatie pentru tratarea unei probleme de sănătate încă de la primele simptome (70%). Și 1 din 2 francezi (50%) declară că ultima oară a folosit medicamente homeopate pentru un tratament de fond de cel puțin câteva săptămâni. 87% dintre francezi declară că apropiații lor au folosit deja medicamente homeopate de-a lungul vieții, iar 33% dintre ei au făcut acest lucru destul de des.

Asociere cu alte medicamente

Pentru 7 francezi din 10, medicamentele homeopate trebuie să facă parte din soluțiile terapeutice oferite pacienților pentru a se îngriji și sunt complementare medicamentelor convenționale. 83% dintre francezi consideră că este legitim ca un medic să prescrie un tratament complementar homeopatic în plus față de tratamentul convențional pentru anumite probleme de sănătate. O terță parte consideră că este «complet legitim». Pentru viitor, majoritatea francezilor și-ar dori ca medicii să prescrie mai des medicamente homeopate asociate medicamentelor convenționale (58%). Referitor la posibilele consecințe ale recomandării din partea Înaltei Autorități de Sănătate privind rambursarea medicamentelor homeopate, 74% dintre francezi se opun la scară largă încetării rambursării acestora și 1 din 2 francezi (46%) se opune în totalitate.