IACB 2018: Începe școala pentru toți copiii, chiar și pentru cei cu autism

Copiii cu autism cresc, la fel și nevoile lor. Autismul afectează limbajul și comunicarea, socializarea și comportamentul general, astfel încât copilul ajunge să necesite un ajutor special la integrarea în grădiniță sau școală.

Specialiștii prezenți în perioada 19- 21 octombrie la Conferința Internațională Autism București (IACB) vor răspunde părinților, dar și tuturor celor care sunt preocupați de nevoile copiilor cu autism, la câteva întrebări esențiale: Când este momentul să îi integrăm în școală? La ce să ne așteptăm? Ce trebuie să avem în vedere și care sunt pașii corecți pe care trebuie să îi facem pentru a le asigura o integrare ușoară?

Psiholog Ana Dragu, psihoterapeut cognitiv-comportamental în supervizare, terapeut ABA, președinte Asociația Autism Europa Bistrița și coordonator al Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” Bistrița va vorbi despre zecile de copii cu tulburări de spectru autist din Bistrița care, indiferent de gradul de afectare, frecventează învățământul de masă. În ultimii 2 ani, 250 de cadre didactice din județ au fost formate de specialiștii Centrului în tehnici de integrare a copiilor cu cerințe educative speciale, în general, și autism, în special, în învățământul de masă.

Geanina Bucuroiu – analist comportamental BCaBA, cu peste 15 de ani de experiență în lucrul cu copii cu TSA, atât în centru specializat, cât și în mediul rezidențial, va oferi informații despre abilitățile pe care un copil cu autism ar trebui să le aibă pentru a face față cerințelor școlii, dar și despre necesitatea unei evaluări corecte înainte de a face acest pas important.

De asemenea, Andreea Petronela Veres, psiholog, terapeut, coordonator în cadrul centrului “Îngerași din Bacău” va pune accent pe “Terapia copiilor mari” și recuperarea diferențiată, în funcție de potențialul, resursele și limitele fiecărui copil, de frecvența și debutul orelor de terapie.

IACB – International Autism Conference Bucharest- este organizată de către AITA – Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, și aduce la  București părinți, specialiști, persoane cu autism, reprezentanți ai ONG-urilor din tară, numeroși lectori români și internaționali. Desfășurându-se pe parcursul a 3 zile, conferința va aduce în discuție terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii și abordări, identificând atât nevoi, cât și soluții și resurse, în lucrări complex documentate, dar care vor aduce prin abordarea lectorilor atât dovezi științifice, cât și emoție și, mai ales, inspirație și modele de bună practică din România și din alte țări.

Vă puteți înscrie pe https://www.iacb.ro/ro/inscrieri-conferinta-iacb.