Imunitatea de grup împiedică apariţia de focare epidemiologice

Imunitatea de grup se realizează prin vaccinarea tuturor persoanelor indicate în programul naţional de vaccinare.

În contextul în care România se confruntă cu una din cele mai scăzute rate de vaccinare a copiilor și nu numai, specialiștii atrag atenția că imunizarea unor grupuri cât mai mari de populație poate împiedica circulaţia microorganismelor şi, deci apariţia de focare epidemiologice, adică un număr mare de îmbolnăviri.

”Dacă dintr-un grup de 10 persoane, 9 sunt vaccinate, înseamnă că virusul acela nu are la cine să circule. Imunitatea de grup se realizează prin vaccinarea tuturor persoanelor indicate în programul naţional de vaccinare, la timp şi corect. Dacă populaţia nu respectă calendarul de vaccinare şi nu se imunizează cu acele produse, la acele vârste, automat vor rămâne foarte multe persoane care, ulterior, se vor îmbolnăvi și vor fi, la rândul lor, transmiţătoare de boli”, a atras atenția dr. Adriana Pistol, medic primar epidemiologie, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în cadrul workshop-ului ”Actualități în vaccinologie”, derulat în prima zi a Congresului Clubului Regal al Medicilor (11-13 octombrie).

Programul național de vaccinare

Calendarul național de vaccinare prevede că, încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui să fie vaccinați, multitudinea de vaccinuri permițând prevenirea apariției a numeroase boli, printre care rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita. Necesitatea acestor vaccinuri este stabilită printr-un program național în care sunt implicați specialiști din numeroase domenii: epidemiologi, infecţionişti, pediatri, imunologi. ”În plus, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medical are toate datele referitoare la vaccinare. Astfel, se introduce un anume vaccin, se face o anumită schemă, ce număr de doze, se decide pentru ce vârstă se face vaccinul. Totul, într-un grup multidisciplinar. După care Ministerul Sănătăţii aprobă rezultatele acestei gândiriiştiinţifice venite din mai multe resurse”, a mai explicat dr. Adriana Pistol.

Atelierul ”Actualități în vaccinologie” a deschis prima zi a Congresului Clubului Regal al Medicilor, care se desfășoară în perioada 11- 13 octombrie, la hotel Novotel, București .

Bogdan Guță