”Indiferența” poate avea un efect benefic asupra sănătății

De multe ori ni se pare că unele persoane nu se arată afectate de niciun eveniment stresant care are loc în viața lor, ba chiar par indiferente. Studiile arată că această atitudine nu este tocmai un lucru rău: se pare că ignorarea sau uitarea evenimentelor stresante are efecte benefice asupra sănătății.

Stresul este un sentiment normal, uneori chiar folositor. Este o reacție fizică și emoțională pe care oamenii o experimentează când trec prin anumite schimbări în viață. Dar stresul extrem sau cronic (care persistă de-a lungul timului) poate provoca probleme de sănătate fizică sau mentală.

Unii oameni pot face față stresului mai bine sau se pot recupera mai rapid după o perioadă stresantă decât alții. Studiile au arătat că răspunsul emoțional al unei persoane la factorii de stres zilnici poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății, provocând afecțiuni psihice, fizice și, uneori, chiar decese. Totuși se știe mai puțin despre efectul recuperării mai rapide după o perioadă stresantă asupra sănătății.

Un studiu susținut de National Institute of Aging din cadrul Institutuui Național de Sănătate (NIH) din America a implicat mai mult de 1.100 de adulți care au răspuns, timp de opt zile, la întrebări privind numărul și tipul factorilor de stres zilnici cu care s-au confruntat în ultimele 24 de ore. Evenimentele stresante pot fi cearta sau discuția în contradictoriu cu altcineva, problemele de la muncă, de la școală sau de acasă, discriminarea de rasă, gen sau vârstă, un lucru rău care i se întâmplă unei persoane apropiate sau chiar persoanei în cauză. Participanții la studiu au notat cât de des au simțit diferite emoții într-o zi, pe o scală de la 1 (niciodată) la 4 (tot timpul).

După aproape 10 ani,participanții au fost întrebați despre starea lor de sănătate fizică, dacă au experimentat vreuna din afecțiunile incluse pe o listă de 26 de boli cronice în ultimul an, sau dacă au avut vreodată boli cardiovasculare ori cancer. De asemenea, au fost întrebați despre abilitatea fiecăruia de a îndeplini sarcinile zilnice, precum îmbrăcatul, baia, plimbarea, urcatul scărilor sau căratul cumpărăturilor. Apoi, participanții la studiu au notat, pe o scală de la 1 (deloc) la 4 (tot timpul) cât de mult au simțit că starea lor de sănătate a interferat cu aceste activități zilnice.

Persoanele care au continuat să experimenteze sentimente negative la o zi după un eveniment stresant – însă în zile în care nu s-au confruntat cu astfel de probleme- aveau mai multe afecțiuni cronice și limitări în activitățile de zi cu zi după 10 ani. Rezultatele studiului sugerează că abilitatea de a ne reveni după stres poate îmbunătăți rezultatele pe termen lung ale sănătății fizice.

”Ne întâlnim cu stresul zi de zi la serviciu, la școală, acasă sau în relație. Cercetarea noastră arată că strategia cu <îngropatul trecutului> poate fi benefică pentru sănătate pe termen lung”, au notat autorii studiului.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/lingering-feelings-over-daily-stresses-may-impact-long-term-health