Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri

Infertilitatea afectează 25 de milioane de persoane din Uniunea Europeană și 1 din 6 persoane la nivel global.

Unul dintre cuplurile cu care sunteți prieteni nu are niciun copil, deși au trecut mai bine de cinci ani de când s-au căsătorit. ”Nu vor, că așa sunt tinerii din ziua de azi, tot amână”, ”Oare nu pot, sunt prea stresați?”, ”Sigur ea este de vină” – sunt doar câteva din lucrurile care le trec multora prin cap într-o asemenea situație.  De fapt, acel cuplu nu are copii deoarece suferă de infertilitate, o boală recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

Statisticile arată că în Uniunea Europeană 25 de milioane de persoane sunt afectate de infertilitate- afecțiune medicală caracterizată prin lipsa obținerii unei sarcini după 12 luni și care, în lipsa tratamentelor și a investigațiilor de specialitate, îi împiedică pe cei bolnavi să devină părinți. Astfel, din perspectivă demografică, întreaga Uniune Europeană se află într-o fază a declinului populației, ceea ce denotă nevoia stringentă de politici și măsuri care pot spori natalitatea.

Potrivit unui studiu internațional, informațiile și educația privind infertilitatea sunt limitate în majoritatea țărilor europene. De asemenea, stigmatul și tabu-urile cu privire la această boală rămân o problemă considerabilă. Multe persoane au dificultăți în a discuta despre infertilitate cu partenerul/partenera și chiar cu medicul, considerând, uneori, că numai ele sunt de vină pentru această boală.

Nevoia de informare a determinat autoritățile europene ca perioada 5- 11 noiembrie să fie declarată Săptămâna Europeană a Fertilității. În București, manifestarea este marcată prin expozițiile ”Infertilitatea există. Și doare” (Pasajul Universității) și ”Infertilitatea poate fi învinsă” (pe gardul lateral al Muzeului Municipiului București / Palatul Șuțu). Organizate de Asociația SOS Infertilitatea, cele două expoziții prezintă atât cazurile unor persoane care se luptă cu boala, cât și pe cei care au reușit, în urma anilor de tratamente, să conceapă un copil.

Infertilitatea feminină crește cu vârsta- NU amânați concepția

Fertilitatea femeii începe să descrească încă de la vârsta de 27 de ani, oar la 35 de ani se constată o scădere semnificativă a calității celulare la nivelul ovocitelor, care îmbătrânesc oar după 40 de ani șansele de a obține o sarcină cu material genetic propriu devin foarte mici. ”Cel mai important factor în ansamblul șanselor de a obține și de a păstra o sarcină este vârsta feminină. Atunci când intervine factorul vârstă feminină, drumul este de cele mai multe ori ireversibil, chiar dacă se face apel la proceduri de reproducere umană asistată medical. Fertilizarea in vitro are nevoie de gameți corecți cromozomial (respectiv ovocite tinere) pentru a putea funcționa și a putea conduce la o sarcină viabilă”, atrag atenția reprezentanții Asociației SOS Infertilitatea.

Infertilitatea masculină- factori de risc

Fertilitatea masculină reprezintă un subiect puțin discutat, deși aportul membrului masculin al cuplului reprezintă 50% din șansele de sarcină și 50% din potențialul genetic al copilului. În ciuda percepției comune că problemele de fertilitate sunt în majoritatea ale femeilor, statisticile medicale demonstrează că indicența factorului masculin este egală. 40% dintre cazurile cu dificultăți în a concepe un copil au drept cauză patologii feminine, 40% – patologii masculine, iar 20%- cauză necunoscută sau mixtă. Factorii de risc ce pot afecta fertilitatea masculină sunt:

  • temperatura scrotală crescută- boli febrile, saună, băi fierbinți
  • alcool în exces, droguri, fumat
  • expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solvenți organici
  • intervenții chirurgicale inghino- scrotale (de tipul hernie inghinală)
  • boli cronice (renale, tiroidiene, diabet, neuropatii)
  • boli cu transmitere sexuală în antecedente
  • medicamente- sulfasalazina, colchicina, steroizi anabolizanți sau alți hormoni sexuali, unele antihipertensive sau antidepresive, cimetidina, chimioterapice, ș.a.

Analize

Puteți avea un control mai bun asupra propriei fertilități evaluându-vă rezerva de fertilitate cu ajutorul unor analize simple.

Pentru femei: analize hormonale (AMH, FSH, LH, TSH, estradiol, progesteron, prolactină), verificarea permabilității trompelor (histerosonografie sau histerosalpingografie)

Pentru bărbați: spermogramă, spermocultură, ecografie testiculară, analize hormonale.