Informarea privind cancerul pulmonar, esențială în prevenția bolii

Cancerul pulmonar este la baza a din ce în ce mai multe decese, iar aceasta este, în mare parte, din cauza faptului că este asimptomatic, iar oamenii nu sunt informați cum trebuie.

”Peste 10.000 de români afectați de cancer pulmonar pierd în fiecare an lupta pentru viață, alți 4 milioane au risc crescut de a se îmbolnăvi. Cancerul pulmonar este, de altfel, cancerul cu cele mai multe decese atât în România, cât și la nivel mondial. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor de cancer de sân în totalul populațiilor îl depășește pe al celor de cancer pulmonar, rata mare a mortalității celui din urmă îl plasează în vârful trisei liste”, a declarat Cezar Irimia, președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Simptome

Informațiile despre prevenția și simptomele cancerului pulmonar trebuie să ajungă la cât mai multe persoane. Dificultatea în diagnosticarea timpurie constă în faptul că simptomele cancerului pulmonar nu sunt, de regulă, considerate suficient de ”serioase” pentru un drum la medic. ”Principalele simptome sunt tusea (cronică sau cu sânge), respirația cu șuierat sau sacadată, duerere în piept sau drere de oase, infecții pulmonare sau bronșite frecvente, dificultatea de a înghiți, vocea răgușită, pierderea rapidă în greutate. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să vă trimită la medicul de familie, care știe ce trebuie făcut în continuare. Nu cereți investigații fără recomandare medicală, nu luați medicamnete din auzite. Prezentați simptome, mergeți la medicul de familie, care va recomanda o radiografie pulmonară și vă poate da trimitere la specialistul pneumolog pentru investigații amănunțite”, a explicat dr. Cătălina Panaitescu, coordonator al grupului de lucru RespiRo din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

FABC a inițiat un parteneriat cu SNMF, prin intermediul căruia vor fi distribuite materiale informative în cât mai multe săli de așteptare ale cabinetelor medicale.

Factori de risc

Specialiștii atrag atenția că fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Potrivit statisticilor, 80% dintre bolnavii de cancer pulmonar sunt fumători.”1 fumător din 9 este diagnosticat cu neoplasm pulmonar. Riscul relativ de a dezvolta cancer pulmonar crește cu 10- 30% la funători față de nefumători. 20% dintre decesele cauzte de cancer la nivel mondial pot fi prevenite prin eliminarea fumatului. Deci cu cât renunțați mai devreme la fumat, cu atât aveți un o șansă mai mare la viață. Alți factori de risc sunt expunerea la azbest, radiații, substanțe anorganice (arsenic nichel, crom), substanțe organce, fumatul pasiv, poluarea atmosferică, factori genetici, istoric personal de cancer, afecțiuni pulmonare preexistente”, a atras atenția dr. Cornelia Nițipir, șef secție Oncologie, spitalul Universitar Elias.

Potrivit specialistului, metodele de screening sunt radiografiile pulmonare periodice sau examenul citologic din spută (nu și-au dovedit eficiența), biopsia lichidă – celulele tumorale circulante: utile pentru prognostic, diagnostic molecular al tumorii, computer tomografia cu doze mici (LDCT)- sensibilă în detectarea micronodulilor pulmonari. Screening-ul scade mortalitatea prin cancer pulmonar însă poate avea și efecte nedorite (rezultate CT fals pozitive/fals negative, expunere la doze cumulative de radiații, leziuni descoperite întâmplător, impact psihologic).