Îngrijirea psiho- socială, esențială pentru supraviețuitorii cancerului

Statisticile arată că în întreaga Europă, inclusiv în România, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer s-a îmbunătățit în ultimele două decenii. În prezent, conform estimărilor, există aproximativ 10 milioane de supraviețuitori europeni ai cancerului. Mai mult de o treime sunt la vârsta activă pe piața muncii. Deși în unele țări (nu și în România) cancerul nu mai reprezintă o condamnare la moarte, totuși supraviețuirea din cancer riscă să rămână o sentință pe viață, împiedicând supraviețuitorii să reia o viață normală și din punct de vedere psiho- social.

Summitul organizat la începutul lunii martie, la Burxelles, de Organizația Europeană pentru Cercetarea și Tratamentul Cancerului (rețea care cuprinde 5.500 de cercetători și experți din toate disciplinele implicate în tratamentul și cercetarea cancerului, din peste 830 de spitale sau instituții din 35 de țări) a atras atenția asupra problemelor psiho- sociale și economice cu care se confruntă supraviețuitorii cancerului, precum obținerea de împrumuturi, asigurările de sănătate, accesarea sau reaccesarea pieței muncii. Cercetările arată o rată mai mare a șomajului la supraviețuitorii cancerului în comparație cu populația sănătoasă, iar sprijinul acordat bolnavilor este insuficient. ”Este nevoie de o abordare holistică pentru a putea dezvolta proiecte de cercetare, de advocacy care să vizeze creșterea conștientizării problemelor cu care se confruntă supraviețuitorii cancerului și elaborarea unor politici care să îmbunătățească starea de sănătate, calitatea vieții și participarea socială a supraviețuitorilor cancerului. Este nevoie de o schimbare de mentalitate urgentă față de supraviețuitorii cancerului. Un aspect important discutat în cadrul acestui eveniment a fost întoarcerea la o viață sexuală normală, la o intimitate satisfăcătoare- o adevărată provocare pentru supraviețuitorii de vârstă activă”, a declarat dr. Dégi László Csaba, director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS), pentru Școala Pacienților.

Mesaje- cheie

În cadrul summitului dedicat supraviețuitorilor cancerului s-au conturat câteva mesaje foarte importante.  Toți supraviețuitorii trebuie să aibă acces la screening psiho- social timpuriu, sistematic și actualizat în toate fazele traiectoriei oncologice, în special în jurul punctelor critice din experiența oncologică a pacientului, pentru a putea primi ajutor psiho- social la momentul potrivit. Un alt element, normal în alte țări europene, este un plan elaborat de supraviețuire, care să fie coordonat, cu o abordare holistică, în care să existe inclusiv îngrijirea psiho-socială individualizată, pentru a asigura continuitatea îngrijirii tuturor persoanelor afectate de cancer, indiferent că fac sau nu tranziția de la un centru oncologic la îngrijirea primară. Trebuie abordate inegalitățile în ceea ce privește accesul la serviciile psiho-sociale pentru grupuri de pacienți care sunt vulnerabile (de exemplu vârstnicii, persoanele din mediul rural, persoanele care aparțin unei minorități sexuale)

”Reabilitarea socială, reintegrarea psiho- socială și planul de suraviețuire în cancer trebuie integrate și prioritizate în planurile naționale de control al cancerului. Evident, ar trebui să existe și resurse financiare structurate pe această componentă. Intervențiile psiho- sociale în oncologie și-au demonstrat eficiența în îmbunătățirea rezultatelor psiho- sociale la pacienții cu cancer și rentabilitatea pentru sistemul medical”, a mai afirmat specialistul român.

Conștientizarea nevoilor nutriționale și de activitate fizică

Summit-ul a fost urmat de două zile dedicate susținătorilor bolnavilor de cancer, oganizate de Organizația Europeană pentru Cercetarea și Tratamentul Cancerului și ECPC (Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer). În cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe modalitatea în care pot fi implicați pacienții în organizarea cercetărilor clinice și în proiectarea și punerea în aplicare a acestor studii clinice.

De asemenea, s-au anunțat mesajele cheie ale Lunii de Conștientizare a Nevoilor Nutriționale și de Activitate Fizică ale bolnavilor de cancer, marcată anual în luna martie.

  • Este esențial să se individualizeze consilierea dietetică și să se adapteze planurile nutriționale la situația supraviețuitorului și a bolnavului de cancer. Aici vorbim despre screeningul nutrițional timpuriu care să permită prezicerea și planificarea unor rezultate pozitive privind sănătatea pacientului. Screeningul nutrițional ar trebui să fie obligatoriu și efectuat regulat, ca parte a îngrijirii medicale. Malnutriția are un impact negativ foarte puternic asupra rezultatelor și tratamentelor oncologice.
  • Este obligatoriu să se consulte echipa medicală ori de câte ori este nevoie ca bolnavii să ia vitamine sau antioxidanți în timpul tratamentului. Probleme specifice bolnavilor de cancer sunt anorexia și cașexia- în ambele situații se recomandă ca persoana afectată să se adreseze echipei de îngrijire.
  • Persoanele bolnave trebuie să se implice zilnic în activități fizice intense sau moderate, în funcție de posibilități și de nivelul de funcționalitate. Echipa medicală oncologică ar trebui să ofere îndrumare și consiliere privid momentul începerii sau continuării activității fizice obișnuite sau noi. Recuperarea masei musculare după tratamentul oncologic prin activitate fizică moderată, atunci când este posibil, este un alt element esențial. Este indicat ca supraviețuitorul de cancer să rămână, pe cât posibil, activ fizic. Un element critic este monitorizarea și cunoașterea /compararea greutății corporale înainte și după tratamentul oncologic.

”Anul trecut, Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO), împreună cu ECPC și în colaborare cu Societatea Internațională de Psiho- Oncologie (IPOS) a dezvoltat și a prezentat un Ghid al Pacientului privind supraviețuirea în cancer, care este momentan accesibil doar în limbile engleză și greacă. În viitorul apropiat, acest ghid de supraviețuire va fi tradus și în limbile română și maghiară”, a anunțat Degi Csaba.