Îngrijirea receptivă, un pas esențial în dezvoltarea bebelușului

Un program menit să ajute mămicile aflate la primul copil să răspundă mai eficient la indiciile bebelușului privind foamea, somnul, alăptarea sau alte comportamente semnificative îmbunătățește indexul de masă corporală al celui mic și duce la evitarea obezității.

Studiul INSIGHT, finanțat de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH) – SUA, a împărțit aleator mamele și copiii lor în două grupuri, în scopul de a determina dacă această manieră de îngrijire receptivă (responsive parenting) aplicată după naștere promovează o creștere sănătoasă în greutate, ceea ce ar duce la un indice de masă corporală îmbunătățit al copilului până la vârsta de 3 ani.

Mamele alocate grupului de  îngrijire receptivă au fost educate să răspundă celor patru nevoi de bază ale bebelușului: hrănire, somn, interacțiune și reglarea emoțiilor. Îngrijirea receptivă încurajează părinții să interacționeze cu cel mic într-o modalitate promptă, adecvată vârstei acestuia și care să răspundă nevoilor lui. Acest grup a învățat și strategii privind adormirea copiilor somoroși, dar care nu vor să se culce, cum să evite adormirea bebelușilor în timp ce sunt alăptați, cum să anticipeze și să răspundă nevoilor bebelușilor când se trezesc în timpul nopții, când să introducă hrana solidă, cum să folosească graficele de creștere și cum să limiteze timpul sedentar.

”Educarea mamelor ajută la o creștere sănătoasă în greutate și permite evitarea supraponderalității sau a obezității copilului după vârsta de trei ani”, au afirmat autorii studiului. Potrivit celor mai recente statistici, în România unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate şi unul din 10 suferă de obezitate. Copiii obezi au un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, boli cardiovasculare, tensiune arterială crescută, astm și alte afecțiuni grave care se pot manifesta toată viața.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/intervention-first-time-moms-their-infants-improves-child-weight-through-age-3