Inovație și cercetare în melanom

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, fiind responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele, și cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

Cea de-a treia ediție a Conferinței Asociației Melanom România, care va avea loc în perioada 11- 12 mai 2018, va promova public interesul pacienților cu melanom metastatic în studii clinice, urmărind în același timp poziția autorităților față de cercetarea clinică, în contextul unei scăderi dramatice a studiilor clinice din România. Iar această situație se întâmplă în ciuda faptului că progresele cercetării la nivel internațional sunt atât de rapide încât ghidurile clinice nu mai pot ține pasul cu actualizările oferite de știința medicală.

Specialiștii vor discuta despre accesul pacienților cu melanom metastatic la terapii eficiente și obligația statului român de a facilita intrarea noilor progrese medicale în practica clinică din România. ”Conferința are și un rol educativ prin subiectele axate pe prevenție, diagnosticare timpurie și tratamentul melanomului. Prezentările vor alterna cu panel-uri de discuții, workshop-uri și competiții educative susținute de peste 20 de speakeri, pe durata a două zile. Pacienții vor învăța despre tratamentele aprobate în melanom, cum să caute și să evalueze un studiu clinic, cum să-și recunoască stadiul de boală sau cum să înțeleagă un buletin histopatologic. Conferința este deschisă, în primul rând, pacienților diagnosticați cu melanom și familiilor acestora”, au declarat reprezentanții Asociației Melanom România.

Melanom România este o asociație de pacienți înființată în 2015, pornind de la experiența dramatică a familiilor afectate de melanom. ”Scopul nostru este îmbunătățirea și prelungirea vieții pacienților cu melanom, prin strategii ca informarea și educația pacienților, ca și prin susținerea accesului necondiționat la prevenție, diagnosticare timpurie și tratamente de ultimă generație”, a afirmat Violeta Astratinei, președintele Asociației.