Investigații cardiologice pentru sportivi de performanță

Spitalul Monza efectuează investigații cardiologice amănunțite sportivilor de performanță, pentru depistarea cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, boală ce afectează un procent important al tinerilor sportivi. Potrivit statisticilor americane, cardiomiopatia hipertrofică (CMH) a fost cauza unică cea mai frecventă de moarte subită, apărând la 36% din atleții care au avut o boală cardiacă confirmată prin autopsie.

Cardiomiopatia hipertrofică este o afecţiune cardiacă primară determinată, de cele mai multe ori, de factori genetici, caracterizată prin ȋngroşarea pereţilor ventriculari și dezorganizarea arhitecturii muşchiului inimii. Pacienții care suferă de această afecțiune pot fi asimptomatici, însă manifestările clinice pot duce la cazuri invalidante de insuficienţă cardiacă severă sau chiar la moarte subită. CMHO este una dintre principalele cauze de deces subit la pacienții tineri, mai ales la sportivii de performanță.

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este foarte dificil de diagnosticat și tratat și implică controale amănunțite și tratament de specialitate. Conform ghidurilor europene și americane de tratament al CMHO, acesta trebuie să se desfășoare în centre consacrate, cu specialiști dedicați și servicii integrate care să aibă experiență în tratarea acestei patologii.

Spitalul Monza pune la dispoziția pacienților Cardiomyopathy Center, singurul centru specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al acestei afecțiuni din România și unul din cele 5 din Europa. Echipa medicală este formată din specialiști dedicaţi, care fac posibilă efectuarea tuturor examenelor clinice și paraclinice necesare diagnosticului, dar și a tratamentului chirurgical, cu rezultate excepționale.

În perioada următoare, Spitalul Monza va desfășura un program de screening pentru sportivii de performanță, prin care se urmărește efectuarea de evaluări cardiologice amănunțite cu scopul depistării precoce a cardiomiopatiei hipertrofice. Timp de două săptămâni, membrii echipei de handbal masculin ai Clubului Sportiv Municipal ”CSM București” efectuează consulturi cardiologice completate de testarea de efort și ecocardiografie în ambulatoriul Spitalului Monza din București.

Mai multe informații, pe https://www.spitalulmonza.ro/