Jocuri Serioase pentru persoanele diagnosticate cu Azheimer

Societatea Română Alzheimer a demarat de curând un proiect în cadrul programului Erasmus +.  Proiectul AD-GAMING (Dezvoltarea unui Program de Formare pentru Îmbunătățirea Calității Vieții Persoanelor diagnosticate cu Boala Alzheimer prin “Jocuri Serioase”) are ca scop îmbunătățirea competențelor tehnologice și digitale, precum si a cunoștințelor de utilizare ale persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, ale familiilor și îngrijitorilor acestora, permitându-le să utilizeze Jocurile Serioase cu scopul de a optimiza Calitatea Vieții acestora.

Proiectul AD-GAMING va promova egalitatea de șanse și incluziunea persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, permițându-le acestora să fie active în comunitățile lor prin jocuri cu familiile lor și cu persoanele de aceeași vârstă. Pe de altă parte, achiziția și formarea competențelor de bază vor permite persoanelor cu Boala Alzheimer să fie deschise către utilizarea instrumentelor centrate pe incluziunea persoanelor cu dizabilități, așa cum sunt Tehnologiile Asistive.

”La nivel mondial, există aproximativ 24 milioane de pacienți diagnosticați cu boala Alzheimer, 6 milioane în Europa, ceea ce afectează 10% din populația de peste 65 de ani și aproape 50% dintre cei care au peste 85 de ani. Această boală afectează nu numai persoana, ci și familiile și îngrijitorii. Simptomele cognitive ale bolii Alzheimer afectează, printre altele, memoria, comunicarea, orientarea, atenția etc.”, a declarat prof. Cătălina Tudose, președinte Societatea Română Alzheimer.

Există dovezi solide că stimularea abilităților cognitive ajută la încetinirea pierderii funcțiilor și abilităților, îmbunătățește în mod consistent funcțiile cognitive și este, de asemenea, asociată cu optimizări ale calității vieții și comunicării.

 

Jocuri Serioase

Terapiile bazate pe “Jocuri Serioase” pentru stimularea abilităților cognitive ale persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer demonstrează rezultate bune, atunci când sunt utilizate pentru persoane cu simptome ușoare și moderate. Jocurile serioase, numite și “jocuri de formare”, sunt jocuri elaborate pentru un alt scop principal decât cel de simplă distracție. Au fost dezvoltate unele jocuri specifice, însă există și jocuri tradiționale a căror utilizare ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.

Pentru promovarea acestui impact și pentru depășirea barierelor existente, AD-GAMING a fost lansat cu obiectivul principal de a dezvolta competențele (atitudini, abilități, cunoștințe) colectivului din jurul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer în formele ușoare și moderate (persoanele, familiile și îngrijitorii) privind modul de exploatare a Jocurilor Serioase pentru creșterea calității vieții, printr-un program de formare inovativ.

 

Obiective

Proiectul are următoarele obiective specifice:

  • Să conștientizeze și să creeze motivație în privința importanței și posibilităților Jocurilor Serioase ca instrument pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.
  • Să informeze și să facă disponibilă o selecție prioritară de Jocuri Serioase pentru aplicarea lor la nevoile specifice ale fiecărei persoane.
  • Să formeze persoane, familii și profesioniști în ceea ce privește utilizarea Jocurilor Serioase cu scopuri terapeutice diferite și specifice.
  • Să dezvolte competențele digitale și tehnologice, ceea ce va permite persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer și celor care le oferă suport să exploateze în mod adecvat Jocurile Serioase.
  • Să implice profesioniștii și familiile în procesul de formare, pentru a fi capabili să susțină persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer.
  • Să crească incluziunea socială a persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, prin participarea familiilor la Jocuri Serioase în mediile domestice.

Sursa: http://adgaming.ibv.org/ro/despre-proiect/