Leucemia Limfocitară Cronică: Infecția ucide! Cum o putem preveni?

LLC infecția ucide

Specialiștii CLL Society (organizație neguvernamentală cu activități în domeniul leucemiei limfocitare cronice) atrag atenția pacienților cu această boală că trebuie să depună toate eforturile pentru a limita infecția de orice fel.

Într-un material postat pe https://cllsociety.org/, experții răspund întrebărilor celor afectați de LLC.

Am foarte multe globule albe în plus. Asta mă ajută să lupt împotriva infecției?

Gresit! Deși, în mod normal, celulele albe din sânge luptă împotriva infecției, un număr anormal de celulele albe (ca în cazul LLC) nu ajută corpul să lupte împotriva infecției. Pacienții cu LLC au mai multe șanse să contracteze infecții decât cei fără LLC.  Infecția este, de fapt, o cauză majoră de deces la pacienții cu LLC. Riscul de infecție crește pe măsură ce boala avansează. Prin urmare, pacienții cu LLC trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a preveni contractarea unei infecții.

Trebuie să trăiesc într-o sferă și să port mereu o mască și mănuși?

Nu! Cel mai bun mod de a evita infecția este spălarea frecventă și eficientă a mâinilor. În plus, se recomandă să faceți vaccinurile adecvate, inclusiv un vaccin antigripal anual în toamnă și un vaccin contra pneumoniei la fiecare 5 ani. Vaccinul antigripal trebuie să fie administrat prin injecție și nu nazal. Vaccinul nazal conține particule vii de virus și nu este potrivit pentru pacienții cu LLC. (Acest vaccin antigripal nazal nu mai este fabricat în mod obișnuit.) Pentru pacienții cu LLC, vaccinarea împotriva pneumoniei trebuie administrată în două reprize separate. Primul vaccin este cel conjugat pneumococic cu 13 valențe (PCV13). Al doilea vaccin contra pneumoniei este vaccinul polizaharidic pneumococic cu 23 de valențe (PPV23), care trebuie administrat la cel puțin 2 luni după primul vaccin. Rețineți că vaccinul contra pneumoniei nu protejează împotriva oricărei bacterii care provoacă pneumonie, ci protejează doar împotriva celui mai frecvent tip de bacterii care provoacă pneumonie, numit Streptococcus pneumoniae.

De asemenea, rețineți că vaccinurile împotriva pneumoniei nu vor fi la fel de eficiente pentru cineva cu LLC în comparație cu cineva fără LLC. Sistemul imunitar al unui pacient LLC nu va putea să răspundă la fel de puternic la vaccin.  De fapt, s-a raportat că mai puțin de 20% dintre pacienții cu LLC vor avea un răspuns imun eficient la PPV23 și sub 60% dintre pacienții cu LLC vor avea un răspuns eficient la PCV13 atunci când vaccinurile sunt administrate singure. Prin urmare, recomandarea actuală este ca pacienții cu LLC este să primească ambele vaccinuri, pentru a oferi cea mai mare protecție posibilă, înțelegând că nu putem preveni 100% dintre pneumonii. Cu alte cuvinte, o anumită protecție este mai bună decât nicio protecție.

Există alte vaccinări pe care ar trebui să le iau în considerare?

Da, celelalte vaccinări recomandate pacienților cu LLC, pe baza Ghidului de practică clinică pentru vaccinarea gazdei imunocompromise, elaborate de Societatea de Boli Infecțioase din America și sunt prezentate aici: https://academic.oup.com/cid/article/58/3/e44/336537.

Există vaccinuri pe care nu trebuie să le fac?

Da! Nu trebuie să faceți niciun vaccin care conține particule vii de virus sau bacterii, deoarece aceste vaccinuri pot provoca infecția pe care încearcă să o prevină vaccinul.  Iată o listă a acestor vaccinuri: Adenovirus, BCG (tuberculoza), Vaccin antigripal împotriva gripei (gripă nazală), Herpes Zoster (zona zoster), Pojar, oreion și rubeolă (ROR), Poliovirus oral (OPV), Rotavirus, Variolă, Oral Ty21a Salmonella typhimurium (vaccin anti-tifoid oral), Varicela (varicela), Febră galbenă.

Cel mai frecvent vaccin oferit pacienților cu LLC este vaccinul pentru herpes zoster (vaccinul zoster). Acest vaccin nu trebuie administrat pacienților cu LLC, iar dacă un membru al familiei sau cineva cu care aveți un contact personal apropiat primește vaccinul, ar trebui să evitați contactul cu persoana respectivă timp de o săptămână. În plus, dacă cineva apropiat dezvoltă zona zoster sau varicela, ar trebui să evitați contactul cu persoana respectivă până când toate leziunile nu sunt sub formă de cruste  (fără bășici sau răni deschise). Dacă ați făcut deja vaccinul pentru zona zoster, nu intrați în panică! Dacă nu ați dezvoltat o erupție cutanată în săptămâna următoare vaccinului, nu ați contractat virusul din vaccin.

Trebuie să iau antibiotice pentru a preveni infecția?

Posibil. Decizia de a începe un tratament preventiv cu antibiotic la un pacient LLC trebuie să aibă loc doar sub îndrumarea medicului curant. Unii pacienți cu LLC vor avea nevoie de antibiotice preventive sau de agenți antivirali, deoarece au avut mai multe infecții în trecut sau pentru că sunt supuși unui tratament anti-LLC specific. Antibioticele au, de asemenea, reacții adverse, inclusiv riscul de a dezvolta bacterii rezistente și alte infecții (cum ar fi o boală diareică severă numită Clostridium difficile sau C. dif).

Prin urmare, decizia de a începe un tratament antibiotic preventiv ar trebui să apară numai după o discuție atentă a riscurilor și beneficiilor dintre dumneavoastră și medicul dumneavoastră.

Unii pacienți pot avea mai multe infecții severe (peste 3) într-o perioadă scurtă de timp (6 luni). Medicul dumneavoastră poate verifica nivelul sanguin de proteine (numite imunoglobuline) din sânge pentru a vedea dacă acestea sunt scăzute. Pacienții cu LLC au adesea un număr redus, deoarece celulele LLC nu fac suficiente imunoglobuline. Dacă numărul este scăzut în sânge și medicul dumneavoastră îl recomandă, pacienții pot primi perfuzii lunare de imunoglobuline (imunoglobulină intravenoasă; IVIG) cu scopul de a preveni viitoarele infecții. Aceste tratamente consumă mult timp și au efecte secundare, astfel încât trebuie începute numai după o discuție atentă cu mecdicul privind riscurile și beneficiile.