Linie telefonică gratuită pentru familiile cu prematuri

În 2016, peste 10% dintre bebelușii veniți pe lume în România au fost născuți prematuri. În acest an, natalitatea a înregistrat 190.238 de născuți vii, din care 14.989 de bebeluși s-au născut prematur, adică mai devreme de 28 de săptămâni.

“Copiii îndelung spitalizați pot avea probleme de respirație, digestie, imunitate etc. și de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat și sprijin moral pentru o bună perioadă de timp”, menționează Diana Gămulescu, vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Pentru a veni în sprijinul familiilor cu bebeluși îndelung spitalizați, Asociația Unu și Unu oferă suport și informații telefonic, direct de la specialiști, prin intermediul call center-ului Alo, Prematuritate – 0800 390 678. Linia telefonică, singura de acest gen din România, este gratuită și poate fi apelată din toate rețelele de pe teritoriul României,iar cei care au nevoie primesc sfaturi şi îndrumări de la un doctor neonatolog sau psiholog.

Rata mortalității infantile în România aferentă anului trecut este de 7.3 decedați sub 1 an la 1000 de născuți vii, conform ultimelor informații primite de la INMS. Cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurității continuă să se situeze la un nivel alarmant și că avem nevoie urgent de măsuri sociale și de programe ample de prevenție, inclusiv în licee și școli..

Alo, Prematuritate a împlinit 1 an de funcționare și însumează peste 900 de apeluri înregistrate la nivel național, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. În cele 54 de săptămâni de funcționare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediul urban.

Mai multe informații, pe http://unusiunu.com/.