Mamografia, un ajutor în lupta contra bolilor cardio-vasculare

Mamografia ar putea ajuta la depistarea bolilor cardio- vasculare la femei prin detectarea posibilelor acumulări de calciu din arterele mamare. Această descoperire permite administrarea de timpuriu a tratamentului și îmbunătățirea calității vieții femeilor tinere.

Bolile cardiace sunt responsabile pentru 22,4% din decesele înregistrate în rândul femeilor din SUA, iar cancerul de sân- pentru 21,5% dintre decese, ceea ce înseamnă că aceste două afecțiuni sunt primele două cauze de deces în rândul femeilor.

Mamografia digitală, care este utilizată în 96% dintre unitățile specializate, poate depista calcifierile și poate arăta cât de puternice sunt acumulările din arterele coronariene.

Calcifierea arterială coronariană este un semn al bolii cardio-vasculare și a fost asociată cu boala aterosclerotică și calcifierea arterială mamară, atacul de cord, accidentul cerebral- vascular și alte afecțiuni cardio- vasculare.  Aceste rezultate arată că acea calcifiere arterială mamară poate fi un indicator puternic al unei viitoare boli cardio- vasculare, la fel ca și nivelul ridicat al colesterolului, tensiunea arterială crescută și diabetul.

Un studiu recent a comparat datele medicale a 292 de femei care au efectuat mamografii și investigații prin computer tomograf (CT) la sâni. Rezultatele studiului au arătat că 42,5% dintre femei aveau semne de calcifiere arterială mamară. 70% aveau semne de calcifiere arterială coronariană, iar 63% dintre femeile al căror CT arăta calcifierea arterială coronariană prezentau și calcifiere mamară.  Jumătate dintre participantele cu vârsta mai mică de 60 de ani prezentau și calcifiere mamară și calcifiere arterială. Dintre femeile mai tinere cu calcifiere mamară, 83% aveau și calcifiere coronariană. Rezultatele indică faptul că aceste calcifieri arteriale coronariene prezintă un risc de 3 ori mai mare de a fi prezente la femeile cu calcifieri mamare.

Potrivit specialiștilor, ateroscleroza subclinică poate determina riscul de boli cardio- vasculare mult mai eficient decât alți factori de risc.

https://healthmanagement.org/