Măsuri pentru prevenirea și monitorizarea crizei oncologicelor

Crizele repetate de medicamente oncologice care pun viețile pacienților în pericol ar putea fi evitate, susțin reprezentanții Asociației Dăruiește Viața care, împreună cu Observatorul Român de Sănătate, au realizat două rapoarte – investigație pentru identificarea cauzelor principale ale dispariției medicamentelor oncologice de pe piața din România și pentru radiografierea exportului paralel de medicamente, cu accent pe cele oncologice.

În cadrul acestui proiect a fost realizată o platformă online care le permite pacienților să aibă informații în timp real despre prezența unui medicament oncologic pe piața din România. Asociația Dăruiește Viață și Observatorul Român de Sănătate pun la dispoziția Ministerului Sănătății această platformă în mod gratuit și îi propun să o utilizeze, pentru a putea să-și îndeplinească eficient atribuțiile legale. Platforma poate fi găsită la adresa: http://www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/.

Rezultatele raportului

Raportul, realizat pe 113 medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, arată că principalele cauze ale dispariției medicamentelor oncologice de pe piața din România sunt exportul paralel ( 46%), politica de prețuri a statului român (23%), interesul comercial al producătorului (23%) și probleme de producție externe României (8%). 39 din cele 113 medicamente oncologice incluse în Programul Național dedicat bolnavilor de cancer au fost exportate paralel cel puțin o dată în perioada martie – decembrie 2017, reprezentând peste 15.200 pastile/fiole pe lună. Pentru o parte din ele, cantitatea exportată paralel este redusă comparativ cu consumul mediu anual înregistrat în România, nefiind periclitat accesul pacienților români la aceste medicamente.

Însă în cazul altor medicamente oncologice, cantitățile exportate paralel au fost semnificative, depășind și o cincime din cantitatea anuală consumată de pacienții români.
Mai mult, 12 medicamente oncologice erau exportate paralel în aceeași perioadă în care lipsa lor era semnalată de pacienți. Profiturile realizate de companiile care efectuează export paralel pot atinge sume considerabile datorită diferențelor de preț dintre România și țările de destinație. Astfel, în simulările realizate în analiza ORS și bazate pe cantitățile exportate paralel în perioada martie – decembrie 2017 se pot înregistra profituri brute de jumătate de milion de euro din exportul paralel al unui singur medicament în Germania, sau de peste 760.000 de Euro dacă țara de destinație este Olanda. Cifrele obținute în analiza ORS sunt susținute și de o analiză anterioară a Consiliului Concurenței.

Solicitări

Pe baza concluziilor raportului, Asociația Dăruiește Viață solicită Ministerului Sănătății luarea unor măsuri urgente, în interesul pacienților:

  • Punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire și de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice;
  • Crearea la Ministerul Sănătății a unei poziții tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea și monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ține de atribuțiile Ministerului Sănătății, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment;
  • Majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligația de serviciu public (în prezent acestea sunt între 2.000 și 20.000 de euro);
  • Agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, și creșterea calității datelor;
  • Respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienții din România.